Kino BiH: Irma, Dragan i Avdo na balu vampira

Zija Dizdarević
Kino BiH: Irma, Dragan i Avdo na balu vampira
Foto: Radiosarajevo.ba / Avdo, Irma i Dragan

U kinu smo Bosna i Hercegovina, pa da počnemo sa Žurnalom, kao nekad (za mlađe čitaoce - bilo je to vrijeme kada su igranom filmu prethodili informativno-propagandni filmski zapisi, žurnali). Elem, portal Žurnal, je nešto sasma drugo, neprestano čačka mečke i međede. Avdo Avdić, jedan od najprovokativnijih bh. novinara, dirnuo je u osinje gnijezdo i zaprijećeno mu je smrću. To  nije novost na ovim prostorima što je zastrašujuće, kao i same prijetnje njemu i drugima.

Istodobno, građanka Irma Baralija uspjela je izboriti presudu Evropskog suda za ljudska prava, kojom je naloženo da se u roku od šest mjeseci postigne dogovor o izborima u Mostaru. Baralija je potpredsjedica Naše stranke.

Avdić i Baralija oličavaju borbu pojedinaca protiv nakardno ustrojene države i nakazne vlasti. Čast izuzecima, političarima i strankama na sva tri nivoa vlasti.    

(Pravo)suđe - Pravosudni sistem pun je prljavog suđa, koje traži žestok deterdžent i oštru četku. I u ovom slučaju treba izdvojiti iz te klijentelističko-koruptivne grupacije profesionalne i etične poslenike.

Zna se da SIPA obrađuje prijetnje Avdiću i konstelaciju zbog koje je do toga došlo. Do ovog trena nije se oglasilo Tužilaštvo BiH. Uzgred, ta institucija je od početka godine objavila 204 vijesti na web stranici. Od toga se samo 46 informacija odnosi na podignute optužnice. Dakako, među njima nema nijedne koja se tiče visokopozicioniranih političara.

Vratimo se Avdiću. Tema što ju je pokrenuo je krupna, prekrupna - seže preko međudržavnih granica i propituje moguće sprege vlasti i najtežeg kriminala. Avdić govori o narkokartelu i pranju novca u ogromnim iznosima.

Ne insinuirajući da to ima ikakve veze s tim slučajem, vrijedno je ukazati na pitanje zastupnice Sanele Prašović-Gadžo entitetskom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari, nedavno u Parlamentu FBiH. Riječ je o donaciji opreme privatne firme, koja je data Specijalnoj jedinici federalne policije. Po profesiji novinarka, Prašović-Gadžo sasma razložno smatra neprimjerenim da se jedinice MUP-a FBiH opremaju privatnim donacijama a ne iz budžeta. Zastupnica navodi da se ta firma dovodi u vezu s narkokartelom. Dakako, i ovo je za pravosudno propitivanje. Vidjećemo.

Prije presude protiv bh. države u korist Baralije - na temu diskriminatorskih ustavnih i zakonskih odredbi o izborima - doneseno je više odluka strazburškog suda. Radi se o slučajevima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, a u razmatranju je tužba Svetozara Pudarića. On ukazuje da ne može biti kandidat za Predsjedništvo BiH iz reda srpskog naroda jer živi u Federaciji BiH.  

Mada su presude Evropskog suda za ljudska prava obavezujuće ni jedna nije provedena. Novina u presudi po tužbi Baralije je da Ustavni sud BiH ima pravo i treba da nametne privremeno rješenje, ako državni parlament u roku od pola godine zakonski ne obezbjedi provođenje izbora u Mostaru kojih tamo nije bilo od 2008. godine?!         

Etno-krvopije - To što više od godinu dana nije završena uspostava vlasti u državi i FBiH, a ne funkcioniše ni zakonodavna vlast mada je konstituisana, govori da smo u svojevrsnoj mostarizaciji zemlje. Zajedno sa neprovođenjem navedenih presuda i odluka ovdašnjih ustavnih sudova, to svjedoči koliko je država daleko o normalne i koliko je vršenje vlasti i (ne)odgovornost daleko od vrijednosti eu-demokratije i vladavine prava.

Pri tom vlastodršci neradnici uredno uzimaju nezarađeno, enormne plate i ostale prinadležnosti, vozikaju se i obnavljaju vozne parkove, putuju po svijetu onako. I dalje zapošljavaju po stranačkoj i nepotističkoj liniji.  

Etnopolitičari isisavaju životne sokove ove zemlje i njenih ljudi. Vladajuće stranačke krvopije isisavaju sve njene resurse i usisavaju ih u budžete koji služe za njihovu reprodukciju, a bogatstvo njih i njihovih porodica i ortaka raste po krimogenim osnovama. Proželi su cijeli sistem vlasti, u šakama su im ključne poluge vladanja i uticaja na ljude.  

Poslaniku njemačkog parlamenta i predsjedniku Odbora za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope, Josipu Juratoviću, porijeklom iz Hrvatske, jasno je što je bh. današnjica ovakva. O nacioliderima kaže: "Njihovi žiro računi su debeli, imaju kojekakve biznise u sjeni. Zašto bi oni htjeli u EU? Oni se plaše sindroma Sanader. Zamislite da uvedemo Poglavlje 23/24. Pola njih bi možda završilo u zatvoru (...) Oni pričaju da žele u EU a Boga mole da do toga ne dođe (...) Ako se to zna, onda narod mora pokušati pronaći alternativu".

Sve je to poznato, ali ima posebnu težinu kada to kaže čovjek takvog autoriteta u Njemačkoj i EU. Dakle, do naroda je.

Češnjak i kolac - Po narodnim predanjima (pa i u filmovima tipa Bal vampira) protiv povampirenih se onomad borilo bijelim lukom i kolcima. Moglo bi se kazati da se Baralija, njeni prethodnici i sljedbenici bore protiv toksinogene vlasti pravnim  sredstvima kao češnjakom. Junačne novinarke i hrabri novinari koriste riječ kao kolac. Među njima je i Dragan Bursać, kolumnista ovog portala. Izložio je život i sigurnost svoje porodice u raskrinkavanju najtežih zločinstava u ime (veliko)srpstva i demaskiranju režima u Republici Srpskoj.

Još je kuražnih građanki i građana, novinarki i novinara koji su stali u odbranu ljudskosti, pravde, istinske slobode i ravnopravnosti, u odbranu civilizacijskog obraza i kosmopolitskih vrijednosti Bosne i Hercegovine.

Dosadašnji protesti građana potaknuti bešćutnošću vlasti nisu uzdrmali vlastodršce. Donijeli su propise koji štite organe vlasti i njih od narodnog gnjeva i nastavili s bahatošću i bezobzirnošću.

Za buđenje masovne građanske (samo)svijesti bitno je ovo što rade pojedinci, agilne skupine i mediji. Ali za izmjenu političkih odnosa u državi nužno je uspostaviti snažan demokratski višestranački  blok sa svebosanskohercegovačkom legitimacijom, uz podršku odvažnih nevladinih organizacija.

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije