Joker Dodik - američki favorit, ruski sluga, evropski štićenik

Zija Dizdarević
Joker Dodik - američki favorit, ruski sluga, evropski štićenik
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad dodik

Vijeće za provedbu mira u Bosni i Hercegovini donijelo je, očekivano, PIC-kastu izjavu povodom 20 zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, koji imaju naboj platforme za svojevrsni državni udar. Umjesto da PIC to označi kao agresorski atak na Mirovni sporazum i neuvijeno osporavanje Ustava BiH -  nabrojano je šta nije tačno u zaključcima NSRS-a i šta RS ne smije da radi. Istina, PIC je podržao visokog predstavnika i njegov mandat, uz zaključnu rečenicu:"Međunarodna zajednica zadržava prijeko potrebne instrumente u svrhu očuvanja provedbe Daytonskog sporazuma". Jah!

Iz Banja Luke su PIC-u odgovorili da može svoje "podsjećanje na činjenice" objesiti mačku o rep, s porukom: "Mi slijedimo svoje zaključke, Rusija je uz nas". I to je očekivano. Prisjetimo se, na prethodnom zasjedanju PIC-a Francuska, Italija i, dakako, Rusija usprotivile su se prijedlogu Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije za oštriji kurs prema članu Predsjedništva BiH, vođi SNSD-i gazdi Srpske, zbog destruktivne politike.

Licemjerja i prozivke - U ovoj i sličnim opasno razdjelnim situacijama po odnose i stanje u i sa BiH, sa političko-moralnog gledišta, isto se ponašaju Milorad Dodik i Valentin Inzko. Prvi se krije iza odluka NSRS-a, a drugi PIC-a i traže jedinstvo za dalje djelovanje - jedan svesrpsko, drugi svemeđunarodno. Dodik nastavlja da izaziva Inzka. Poručuje mu da pokuša uraditi nešto protiv njega "jer mu za to ne treba PIC", što je tačno.

Stranka demokratske akcije poziva po ko zna koji put Inzka da učini nešto konkretno, kako bi se spriječile destrukcije iz RS-a, ali davno je trebala reći da neće u vlast s onima koji krše Mirovni sporazum i protiv su bh. države. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović požurio je da se što prije uspostave domovi Parlamenta BiH (kako bi i sebi priskrbio funkcionerski položaj) sa SNSD-om i HDZ-om - dajući im prevlast u državnom zakonodavnom organu, posebice u Domu naroda. Pa se Izetbegović potom prisjetio ANP-a.

Sad SDA pokušava sa partnerima u Vijeću ministara SDS-om i PDP-om da izmjenama poslovnika pokuša deblokirati rad Predstavničkog doma. To je moguće. U opciji je i raspuštanje Doma naroda, pa njegovo drugačije komponovanje. Raspuštanje mogu obaviti sami delegati Doma naroda, što je nerelno, ili Predsjedništvo BiH. Ako bi tu Dodik bio preglasan, ima mogućnost pozivanja na zaštitu entitetskog (a ne nacionalnog, kako baljezgaju političari i poneki novinari) interesa. Odluku dva člana kolektivnog šefa države može učini nevažećom dvotrećinska većina u NSRS. Za sada je Dodik ima.

SDS i PDP sabotiraju slanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u NATO. Boje se da bi ih taj izdajnički potez politički ubio. Nadaju se nadvladavnju Dodikovog bloka na lokalnim izborima naredne godine. Otud novi čelnik SDS-a Mirko Šarović smatra da ANP može doći na dnevni red tek nakon tih izbora.

Sindrom "republike šumske" - Dodika i dodikovce osokolio je francuski predsjednik Emmanuel Macron i tvrdnjom da je "Bosna i Hercegovina tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku". Time je stigmatizirao bh. državu i, naročito, većinski narod, pristajući uz velehrvatsku tezu o BiH, Bošnjacima i ovdašnjim muslimanima, i, istodobno, ohrabrujući Dodikovo velikosrpstvo.

Prije izvjesnog vremena saznao sam od kolege iz Beograda da tamo RS nazivaju republika šumska. Nisam pristalica korišćenja pežorativa ali Dodik je vratio vlast i NSRS u ratna, paljanska vremena. To se odražava na sve depresivniju atmosferu i u tom entitetu i masovno odlaženje ljudi vani. U ime zaštite srpstva i Srpske, Dodik je zatomio proteste građana, zagušio demokratiju, pretvorio RS u svoju despotiju.

Šarović kaže da, za razliku od Dodika, putuje sa bh. pasošem i navija za Bosnu i Hercegovinu. Lider SDSa- smatra da Dodik vodi sebe i RS u izolaciju. Problem je jer to košta cijelu državu i što cijenu tog avanturizma plaća najveći broj politički nezaštićenih i socijalno-ekonomski ugroženih bh. građana.   

U tri rukava - Joker iz naslova može asocirati i na filmski hit horor. Ovdje je, ponajprije, riječ o Dodiku kao političkom džokeru u tri rukava - američkom, ruskom i evropskom.

Trebalo bi da je Dodik potrošena američka karta. Negdašnji favorit SAD sad je na crnoj listi Vašingtona. Ali su Amerikanci stali na tome. Istina, nisu dobili podršku iz Evropske unije. Očito je da Zapad Dodika i RS tretira u konstelaciji rješavanja kosovskog pitanja, i, kao političke osigurače spram bošnjačke većine, na koju se gleda, blago rečeno, sumnjičavo. To nije samo neosnovano, već i besramno. Nažalost, tome doprinosi i nekonzistentna politika SDA u zemlji i međunarodnim okvirima.

Rusija je sve to optimalno koristi, dobila je i Dodika kao revnosnog slugu. Dakako, nemoguće je zaobići da nacionalistički ovisnici s obje strane Drine na Dodika gledaju kao ključnog političara za ispunjenje velikodržavnih snova.

Problem za Dodika je što djeluje više kao ruski talac negoli neko koga se u Kremlju poštuje zbog političkih i ličnih kvaliteta. Neće ni EU moći dugo tetošiti tako kompromitantnu ličnost, kojom trajno dominira negativan naboj. Pitanje je vremena kada će SAD stegnuti obruč oko Dodika. Ali važno ga je i izolovati, što je moguće više, unutar BiH. Dodik je sve bahatiji, ali i sve nervozniji i nesigurniji igrač. Za vjerovati je da će Dodik kao džoker sasma ispasti iz zapadnjačkih rukava, a biti u ruskom i nije neki užitak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije