BiH kao nevoljeno ogledalo EU

Zija Dizdarević
BiH kao nevoljeno ogledalo EU
Arhiv / Zastava BiH i EU

Deveti maj podsjeća na pobjedu nad nacifašizmom i dan je Evropske unije. Ove godine je taj dan obilježen u Bosni i Hercegovini organizovanije, masovnije i upečatljivije nego li bilo koje godine nakon posljednjeg rata. Ipak, na ograničenom dijelu bh.države. Ponovo je upaljena vječna vatra na Vracama nakon toliko vremena. 

Agresija na BiH od strane Srbije i Crne Gore pod vođstvom Slobodana Miloševića - kojem se sramotno podao najvažniji dio vrha odmetnute negdašnje Jugoslovenske narodne armije - vratila je vrijeme odmjeravanja nacifašističke ideje i boraca protiv te pogubnnosti. Uz trupe armije - koja se stavila u službu srpsko-crnogorskih nacionalista a protiv svih drugih u SFRJ - od početka su bile oživljene koljačke, mučilačke, silovateljske, paliteljske četničke jedinice uz punu podršku drugih paravojnih formacija kojima je dirigovala miloševićevska služba bezbjednosti.

Proslava 9. maja u Banjoj Luci imala je i cinično-morbidnu dimenziju. S jedne strane je odavanje pošte hiljadama pripadnika srpske nacionalnosti koji su dali nemjerljiv doprinos pobjedi u Narodnooslobodilačkoj borbi. Na drugoj strani stavljanje u isti red s partizanima zločinačkih družina Draže Mihailovića i sličnih.

Kako će na prostoru vlasti HDZ-a slaviti antifašizam, kada je karakter HVO dokazan u Hagu (čast onim pripadnicima tih jedinica koji su borbu ušli i izašli čistih namjera). Kako, kada se nazivima ulica i na druge načine u zapadnoj Hercegovini slave najmračnije ličnosti iz vremena ustaške NDH-a, čiji je simbol koncentracioni logor Jasenovac. 

Evo šta je BiH dala EU – Bosna i Hercegovina unijela je u malom u evropsku baštinu gotovo sve ono što se stoljećima nadmetalo, prožimalo i taložilo na Starom kontinentu. Tačnije, ova zemlja je civilizacijski arhetip onog što su težnje evropske zajednice – multilateralnost i kosmopolitizam.

Gledajući ideološko-politički, bh. država je dokazala spremnost za demokratizaciju po zapadnjačkom modelu. Još u vrijeme komunista donesena je odluka o višestranačkim izborima, referendumom je u nenormalnim okolnostima BiH ispunila zahtjev Evropske zajednice da tako građani većinski dokažu želju za nezavisnom državom.

Bosna i Hercegovina je privrednim progresom, razgrantim obrazovanim sistemom, kvalitetnim zdravstvom, kulturnim poletom, umjetničkim i sportskim dostignućima, te razvijenošću medija - bila zrela kandidatkinja za EU, kao srednje razvijena država obećavajuće perspektive.

Na kraju krajeva, hiljade ljudi iz BiH bili su i jesu gastarbajteri po zapadnoj Evropi. To je bilo korisno i za BiH po više osnova ali su i zapadne zemlje, posebice Njemačka, imale itekako koristi od naših vrijednih i sposobnih radnica i radnika.

Evo šta je EU učinila BiH – Historija Evrope ogleda se i kroz ono što je Bosna i Hercegovina doživljavala tokom vijekova, a danas se politika EU prema bh. državi ogleda u stanju u njoj i odnosu prema njoj.

Prije priče o tome, zapadne sile radile su decenijama predano ne samo na rasturanju SSSR-a, već i na rušenju vlasti komunista gdje god i kakva god ona bila i zatiranju ideje socijalizma kakav god mu karakter bio. SFRJ nije bila ni nalik na SSSR i druge zemlje Varšavskog pakta. Uprkos tome, zapadne zemlje su koristile izbjegle ustaše, četnike, baliste i njihove sljedbenike kao faktor subverzivnog djelovanja prema socijalističkoj i nesvrstanoj Jugoslaviji.

Naravno, Jugoslaviju su, ipak, prvenstveno rasturili oni koji su vladali njenim dijelovima, dakle i komunistički rukovodioci, kao nacionalisti. Ali, to ne oslobađa odgovornosti lidere evropske asocijacije za ono što se zbilo ljudima u BiH (sve do genocida s velikosrpske strane) i njihovom državom.

Mada su se načelno SAD tomu protivile, Njemačka, Austrija i Vatikan su snažno podržali separatizam Slovenije i Hrvatske. Iza Srbije su stale Francuska, Velika Britanija i Rusija. Vašington je koristio  albanski faktor za strateško pozicioniranje na jugoistoku Evrope. Iza bh.države nije stala ni jedna uticajna evropska država.

Kakav je odnos u EU bio prema BiH govori stav tadašnjeg britanskog premijera Johna Majora: «Nismo saglasni da niti sada niti ubuduće naoružavamo ili obučavamo Muslimane u Bosni i Hercegovini vojnom opremom. Mi ćemo i dalje pomagati da se nametne i ostane na snazi embargo na oružje UN-a u ovom području. Iako pouzdano znamo da Grčka, Rusija i Bugarska isporučuju oružje i vrše obuku u Srbiji, Njemačka, Austrija, Slovenija, čak i Vatikan, na sličan način pomažu Hrvatsku i snage HVO-a, od posebno je značaja da pouzdano znamo da takva nastojanja u korist muslimana u tom području od strane islamskih zemalja i grupa nisu uspješna. Do završetka i konačnog ishoda situacije na terenu, to jest podjele Bosne i Hercegovine i onemogućenja stvaranja iste kao "ISLAMSKE DRŽAVE" u Evropi, koja se ne može tolerisati, nastavit ćemo da slijedimo ovu politiku».

U posljednje vrijeme London je bitno promijenio politiku prema BiH, podržavajući njenu cjelovitost i integracije u EU i NATO. U tom dođe Brexit. Takve smo mi sreće.  

Opasna ignorancija - Njemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u Hrvatsku 18. maja na veliki predizborni skup HDZ-a. Time želi dati podršku toj stranci uoči izbora za Parlament i potom izvršne organe EU. Merkel za sada ne reaguje na upozorenja autoriteta i u svoj zemlji o separatističkim potezima HDZBiH i involviranju Hrvatske u unutrašnju politiku BiH.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron trebalo bi da dođe u Srbiju 16. jula. Usaglašena politika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika rezultira sve većim povezivanjem dvije RS po svim osnovama. Svako malo Dodik govori o «Srpskoj» kao državi, njenom osamostaljenju i ujedinjavanju Srba. 

Nema najave o posjetama Merkel i Macrona BiH. Zaobilaženje bh. države, kao da je kužna, i ignoriranje stanja u njoj i prema njoj je diplomatski gledajući nepristojno, sa državničkog stanovišta nepametno, a s ličnog neetično.

Uz ostalo, BiH je žrtva politike zapadne Evrope i u ratu i nakon rata. EU nije uvažila posebnost bh. države i potrebu specijalnog tretiranja za brzu evroatlantsku integraciju.

Sve loše, svi otvoreni problemi i opasna iskušenja u Evropskoj uniji su sadržani u bh. zbilji. Ako se uskoro ne sačini poseban strateški plan EU i SAD za Bosnu i Hercegovinu, uz odlučnu akciju i marginalizaciju ključnih aktera politike destrukcije, biće i BiH i region i EU u velikom problemu.

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije