Bh. godina - Trinaesti mjesec

Zija Dizdarević
Bh. godina - Trinaesti mjesec
Foto: Tanjug / Dodik sa Vučićem

Danas je petak. Trinaesti mjesec od izbora najavljuje završetak uspostave državne vlasti. Nisam sujevjeran. Ali ... CIK-ovi pobjednici dogovorili su se da sve učine da ne ciknu. Kada su SDA, SNSD i HDZ udruženo na vlasti to pobuđuje raznovrsne sumnje i potiče brojna pitanja. Valja se pomiriti s činjenicom da je tako kako je.

Prije odluke o imenovanju SNSD-ovog Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH i dogovora da se u sjedište NATO-a pošalje Program reformi, održana je svojevrsna sjednica državnog Predsjedništa u proširenom sastavu. Željko Komišić, Šefik Džaferović, Milorad Dodik našli su se naspram Erica Nelsona, Margrete Uebber, Nicole Minasija, Guillaumea Roussona, Matthewa Fielda, Johanna Sattlera. Možemo pretpostaviti kako se ksenofobični Dodik osjećao pred ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Italije, Francuske, Velike Britanije i šefa delegacije Evropske unije u BiH.

Ne znamo šta je poručeno članovima kolektivnog šefa bh. države, koliko je bilo štapa, a koliko mrkve. Znamo da se Dodik iskrao nakon tih sesija i otišao tamo gdje se nemjerljivo bolje osjeća nego u Sarajevu. Prvo u Beograd, rekonvalenscentu Aleksandru Vučiću, srbijanskom predsjedniku. Vučić je čestitao Dodiku na postignutom kompromisu!? Potom se Dodik uputio u Rusiju, u omiljeni Sankt Peterburg. Tamo je izjavio da RS neće u NATO, koji je nazvao zločinačkom organizacijom. Dodik se sve više doima kao neko ko ne zna jel' poš'o il' je doš'o. Ipak, još uvijek je majstor opstanka.

Likovanja i žalovanja - Dodikovo popuštanje pred Zapadom razjarilo je njegove oponente. Reagovanja SDS-a i PDP-a imaju dvije strane. Insistiraju na izdajničkom napuštanju politike neutralnosti i prevari Narodne skupštine Republike Srpske, koja je donijela rezoluciju o tome, i, naroda. Istodobno, vidno je da im teško pada rastanak sa vlašću u Vijeću ministara. Nadali su se da će tu ostati bar do lokalnih izbora i to iskoristiti u sticanju naklonosti glasača. Dogovorom  tri stranke neutralisana je ne baš izgledna mogućnost da se uspostavi nova koaliciji s njima umjesto SNSD-ea.

Za utjehu tim dvjema strankama je izglasavanje promjena pravilnika Predstavničkog doma bh. parlamenta po njihovoj ideji, kojom se olakšava konstituisanje tijela tog organa i njegovo fukcionisanje. Uz druge, podržala ih je u tome i SDA.

Ovakvim se reakcijama SDS i PDP distanciraju od Zapada, što baš i nije pametno. Do jučer ih je Dodik optuživao da su izdajice-poslušnici stranih ambasada, posebice, britanske.

Iz SDP su stigla dva različita komentara. Jedan napadački, banalno opozicioni (Zukan Helez) a drugi odmjeren, s povjerenjem u politički kredibilitet Džaferovića i Komšića (Saša Magazinović).

Kritičari nagađaju šta je u Programu reformi. Dok sadržaj ne bude integralno dostupan javnosti, ne stigne u Bruxelles i oglasi se sjedište NATO - nećemo znati pravu vrijednost tog dokumenta.   

Nato i veto - Ono što je sigurno, urađeno je nešto važno. A, s kakvom sudbinom, tek ćemo vidjeti. Jednako kao sadržaj Programa je značajno da li će i u kojoj mjeri biti proveden i šta slijedi potom. Iz NATO štaba u Sarajevu pozdravljaju sporazum o nastavku saradnje s NATO-om, mada navode da ga nisu vidjeli: "Sporazum će deblokirati toliko potrebne reforme koje podržava NATO savez i nastavit ćemo to raditi za dobrobit svih građana ove zemlje". 

Grbav put treba da prođe Program reformi. Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak frustrirano poručuje da neće biti poslan putem MIP-a, što je procedura, dok je on tu. Sve upućuje da će taj dokument biti prihvaćen u NATO-u. S obzirom na to da je Sjevernoatlantski pakt pod pritiskom SAD, krajnjim omalovažavanjem od strane francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, da se mora reorganizovati kako bi odgovori na sve agresivniju politiku Rusije i globalne pretenzije Kine - bilo bi logično da NATO odlučnije pokrije prazne prostore na jugoistoku Evrope i bude aktivniji spram Bosne i Hercegovine. 

U tom sklopu, bitno je šta će se zbivati na relaciji Republika Srpska-Rusija-Republika Srbija. Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov kaže da Program reformi nije ANP i da nije povezan s MAP-om i integracijom BiH u NATO. Pa šta je onda? Je li to saznanje ruske obavještajne službe? Kada smo kod špijuniranja, nejasno je na šta će izaći afera o navodnom potkupljivanju penzionisanog srbijanskog obavještajca novcem koji mu daje visoko rangirani agent Kremlja.

Vučić reče: "Imao sam samo jedno pitanje za veleposlanika Ruske Federacije Aleksandra Bocan Harčenka - 'zašto'? To samo po sebi mnogo kazuje. Istodobno, srbijanski predsjednik tvrdi da predsjednik Rusije Vladimir Putin nije znao za to, što ne djeluje nimalo uvjerljivo. Obje strane kažu da afera neće poremetiti odnose Moskve i Beograda. Borba za tzv. Zapadni Balkan se nastavlja. Putin najavljuje i mogućnost da neke istočnoevropske članice EU napuste tu zajednicu. 

Stvarni odnos SNSD-a prema Programu reformi biće vidljiv već pri utvrđivanju budžeta, odnosno (ne)izdavjanju sredstava za zadaće iz tog dokumenta. Mogućim korištenjem entitetskog i etničkog veta, RS može blokirati ono što joj se ne sviđa. Dakako, bitno je kako će se postavljati HDZ kao strateški partner SNSD-a. 

Za kraj, tvrdi se da je u dokumentu napisano kako će se o daljim odnosima sa NATO-om nanovo odlučivati. To se može ticati samo pojedinih odluka koje idu kao Paktu. Ali ni ta izjašnjavanja ne bi smjela dovoditi u pitanje Zakon o o(d)brani BiH, u kojem je jasno opredjeljenje za ulazak BiH u NATO.           

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije