Heroes

Elvis J. Kurtović
Heroes
Foto: NME / Brian Eno i David Bowie
Ako bih nekome ko nije upućen u svijet muzike morao samo jednom pjesmom objasniti ko je Brian Eno - izabrao bi "Heroes" koju je napisao zajedno s Davidom Bowiejem.

U ovom klipu vide se Eno, Bowie i Robert Fripp 1977. godine, dok u Hansa studiju u Berlinu snimaju ovu legendarnu pjesmu o dvoje ljubavnika koje razdvaja Berlinski zid:

Kad sam bio mali znao sam napamet imena članova popularnih rock grupa, i to po albumima. Recimo, od albuma Aqualung basista Jethro Tulla je Jeffrey Hammond-Hammond umjesto Glenn Cornicka.

Kada sam "učio s omota" ko svira koji instrument u grupi Roxy Music - Brian Eno je upamćen kao "svirač sintisajzera".

Sad je veoma interesantan trenutak. Da otvori svoju izložbu i održi predavanje u Sarajevo stiže čuveni umjetnik, muzičar, producent – Brian Eno:

Umjetnik i prijatelj BiH Brian Eno održat će predavanje u Historijskom muzeju

No, kako ja u stvari nikad nisam odrastao, i odbijam da se pokorim "protoku vremena", za mene je Brian Eno još uvijek otkačeni "sintisajzerista" grupe Roxy Music!

Kasnije, u srednjoj školi, pratili smo šta radi Brian Eno uglavnom preko muzičkog časopisa Džuboks, jer nije bilo mogućnosti da čujemo sve te albume "ambijentalne muzike" koji su imali klincima privlačne nazive kao što su "Muzika za aerodrome".

Prema opisima iz Džuboksa pravili smo od starih magnetofona-kolutaša kopije uređaja koje su Robert Fripp i Brian Eno koristili za efekte.

Nisam stručnjak, ali mislim da u tu "ambijentalnu muziku" spada i ono što slušamo dok nam se pale i gase Windowsi, a zna se ko je i tu bio pionir:

Kad je u pitanju producentski rad, treba istaknuti Brianovu saradnju sa grupama U2 i Talking Heads. U ovom klipu on objašnjava čime su ga U2 privukli da radi s njima:

Mislim da svi trebaju da se podsjete na velike napore koje je Brian uložio u mnoge humanitarne projekte vezane za našu zemlju:

EUzičke razglednice - The Help Album

Kako su Brian Eno i maestro Pavarotti spajali obale Neretve

Mirza Hajrić: Kako je Brian Eno pomagao Bosni kad je bilo najteže

I opet je jedna originalna pjesma koju je producirao i napisao zajedno s članovima grupe U2 ostala kao "umjetnički svjedok" njegovog humanitanog rada. To je pjesma "Miss Sarajevo" iz 1995. na kojoj gostuje i Luciano Pavarotti:

Interesantno je da Brian sebe opisuje izrazom "non-musician" i pitanje je šta bi sve tek u životu uradio da je odlučio biti muzičar... No, uozbiljimo se, jer sad ide naša stara rubrika.

Nešto tužno pred kraj kolumne

Prijateljstvo dugo četiri decenije David Bowie i Brian Eno zadnjih godina su održavali putem e-mailova koje su slali jedan drugom iz Londona i New Yorka. Potpisivali su ih s izmišljenim likovima Mr Showbiz, Milton Keynes, Rhoda Borrocks ili Duke of Ear.

Brian, kao i većina njegovih najbližih, nije slutio da je David teško bolestan.

I onda je nekih sedam dana prije Davidove smrti Brian dobio mail koji je kao i obično bio pun duhovitih aluzija, igara riječi... Završio ja s: "Hvala ti za sve naše lijepe trenutke, Brian. Oni neće nikada propasti."

Bio je potpisan s "Dawn".

Tek kada je saznao da je David umro Brian je shvatio da je taj e-mail bio njegov posljednji pozdrav prijatelju...

Nešto veselo za kraj ("Vidjeli smo vas kako se ljubite!")

Producent Tony Visconti ovdje lijepo objašnjava nastanak pjesme "Heroes" s početka kolumne, u kojoj možete čuti i izdvojen kanal na kome svira Brian Eno. Ipak, ono što me je posebno obradovalo možete pogledati na 10.30 minuta ovog klipa i saznati odakle "ljubljenje pred zidom" u tekstu pjesme "Heroes".

Visconti je te 1977. bio oženjen čovjek i priča dugo nije "bila za javnost", ali kako vrijeme prolazi a pjesma "Heroes" ostaje, zašto je ne ispričati ?

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije