Aprilke

Elvis J. Kurtović
Aprilke
Foto: Discogs / Aprilke ‎– Golubice sa Baščaršije
Dobro došli u našu prvu kolumnu u aprilu koju ove godine nećemo početi s pjesmom Miroslava Ilića "Sreli smo se u aprilu".

Predlažem da se umjesto manje više nesretnih aprilskih ljubavi podsjetimo na "Aprilke" koje su nekada baš u mjesecu aprilu imale zapažene nastupe.

Nadam se da mi "Breze" neće zamjeriti što sam se, gledajući u kalendar, opredijelio za "Aprilke":

Osim izostanke pjesme "Sreli smo se u aprilu" , ove godine neće biti ni prisjećanja prvog poslijeratnog spikera Radio Sarajeva na početak emitovanja programa prije sada već 13 godina!

Nisam vam ni snimio također tradicionalnu fotogaleriju "Sakura u Sarajevu", nego ću vam samo napomenuti da je japanska trešnja procvjetala, te da je proljeće i po tom kriteriju stiglo u naš grad!

Ovog aprila manje ću ići na deskriptivnost a više na kontemplativnost.

Dopada mi se riječ "kontemplativan" i trudiću se da moje kolumne u budućnosti budu kontemplativne. Ta riječ nekako dobro zvuči, zeznuta je za izgovoriti, ne zna svako šta znači... Dobro, ne znam ni ja baš tačno šta znači, ali ću je ipak koristiti da ublažim neku glupost u kolumni.

Nekada sam se nervirao u stilu mog profesora Karadže koji bi, nakon što bi neko od đaka nešto "odvalio", znao reći: "Otvorite prozor da ova glupost izađe!", a u ekstremnim trenucima očaja i "Otvorite prozor da... se ubijem!"

Od sada, nakon neke gluposti lupljene u kolumnici, neću očajavati i prijetiti samoubistvom kao profesor Karadža, nego ću samo napisati: "Dobro, ovo baš nije bilo pametno što sam vam savjetovao... ali je bilo kontemplativno!"

Kad dobro uvježbam počeću "kontemplativno" koristiti i u govoru. Zasad mi loše ide, uvijek nekako bubnem "kompletativan" ili "konteplativan" ali će predani rad sigurno dati rezultate.

Nipošto ne smijem u nekom javnom istupu nedovoljno pripremljen napraviti grešku poput jedne naše poznate ličnosti. Čuo sam ga kako je rekao da bi "svi trebali da parcipiraju građanske slobode".

Valjda je previše stranih riječi valjda učio u isto vrijeme, pa su mu se vjerovatno pobrkali "participacija" i "percepcija" i on je tako "parcipirao"... To je po meni veoma indikativno, i na kraju krajeva i kontemplativno!

Nove tendencije u snimanju spotova

Za pjevača Blake Sheltona prvi put sam čuo kada je naša Amra Silajdžić glumila u spotu za pjesmu "Honey Bee". Pogledah spot i dopade mi se pjesma. Ima tome tačno sedam godina. Od tada pratim njegov rad i puštam njegove pjesme na našem radiju.

Za promociju novog albuma "Texoma Shore" snimljena je inovativna serija video klipova pod nazivom "Texoma Shore Throwback Series".
Par vanserijskih plesača pojavljuju se u spotovima koji nas vraćaju u neka stara vremena.

Recimo, evo spota za pjesmu "At the House" koji je napravljen u "stilu '60-ih".

Iste plesače viđamo i u ostalim pjesmama sa albuma, samo u različitim scenografijama, kostimografijama, sa drugim frizurama...

Priložit ću vam još i spot za pjesmu "Why Me" koji je "u fazonu '20-ih godina" , a ako vam se ovo dopalo - potražite i pogledajte i ostale spotove za pjesme Blake Sheltona iz serije "Texoma Shore Throwback Series".

"Aprilke" tjeraju na razmišljanje

Proučavajući "Aprilke", čitao sam imena s omota ploče iz 1985. godine

Aprilke ‎– Golubice sa Baščaršije

I onda u fazonu "traženja poznate raje" pogledah jedan spot grupe čiji je osnivač bio umjetnički rukovoditelj "Aprilki". U tom spotu naletjeh na plakat jednog koncerta iz 1981. godine na kome je svirala njegova tadašnja grupa.

Na tom plakatu bilo je mnoštvo grupa, pa je njegova istaknuta hemijskom:

plakat_skenderija.jpg - undefined

Privatni album

Sjetio sam se tog koncerta i malih sarajevskih grupica koje su počele svirati u 17 sati kao zagrijavanje za velika imena na čelu sa Bijelim Dugmetom.

Kasnije će se pokazati da su ti mladi muzičari napravili "diskografske karijere" s grupama Plavi Orkestar, Zabranjeno pušenje, Crvena jabuka, Elvis J. Kurtović &..., Merlin, Hari Mata Hari...

Ja sam tada bio odrastao čovjek od 19 godina, vratio sam se iz vojske i došao sam na ovaj koncert, mislim u povodu završetka manifestacije "Mladost Sutjeske".

Želio sam provjeriti istinitost pisama koje sam u vojsci dobivao od Neleta i Zenita ("popularni smo, snimili smo 'Penzionere' za radio, vrti se na emisiji Primus gdje imamo svoju stalnu rubriku, zove se Top lista nadrealista!") 

Idemo to provjeriti na koncert!

Kako su oni (Zenit, Nele, Muće, Gaja, Poka) te godine išli u vojsku, Sula i ja ćemo studirati, pisati pjesme, i čekati da se vrate... pa da nastavimo sa tim "Zabranjenim pušenjem" kako se naš "Pseudo Blues Band" tada zvao.

Iskusno smo sjeli na tribine da ne umaramo svoje stare noge od 19 godina.

Sjećam se da su naši budući "gušteri" na tom koncertu napravili šou sa šišanjem Zenita koji je imao dugu kovrdžavu plavu kosu... a za koji dan morao je u vojsku!

I sjećam se da sam tada bio presretan kada sam utvrdio da pjesma, za koju sam kao srednjoškolac napisao tekst, pali raju u Velikoj Skenderiji! Možda neko skonta našu z.....nciju?

Možda ovo naše "muzičko druženje nakon fudbala" donese puno zezanja i lijepih trenutaka?

Tako stari plakat, koji je sačuvao vođa "Aprilki" i grupe "Zov", ispade za mene veoma kontemplativan, pa me navede da vam ponovo, ovaj puta sa Youtube servisa, pustim "svoj prvi hit"....

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije