Slavica još uvijek plovi!

Elvis J. Kurtović
Slavica još uvijek plovi!
Danas ću s vama podijeliti jedno prijatno otkriće koje mi je uljepšalo ljeto.

Slavica još uvijek plovi!!!

( Ubaciti sliku Slavica 2017 )

Ko je Slavica?

Počnimo pjesmom:

Evo šta i Slavici kaže Wikipedia:

"Prvi cjelovečernji film snimljen u poslijeratnoj Jugoslaviji. Sniman je za samo dva mjeseca u pravom partizanskom duhu: bez rasvjete i kulisa, sa samo jednom reportažnom kamerom a glumci nisu dobili honorare nego samo dnevnice.

Film počinje pričom iz nekog mjesta na moru, negdje u Dalmaciji u vrijeme pred Drugi svjetski rat. Slavica je mlada siromašna djevojka, koja ima simpatiju - Marina, mladog ribara. Zbog svoje ljubavi imaju velike probleme u svojoj provincijskoj sredini koja ne odobrava njihovu vezu zbog klasne razlike među njima. Kad se u Dalmaciji narod počinje buniti i spremati na ustanak protiv talijanskih okupacionih vlasti, njih dvoje, zajedno s grupom zadrugara iz svoga mjesta pridružuju se ustanicima i skrivaju tek sagrađeni ribarski brod (za zadrugu), kako bi ga predali partizanima. Talijani ih hapse, ali ih partizani oslobađaju, tako da se i oni pridružuju partizanskom pokretu i sudjeluju u borbenim akcijama. U jednoj od pomorskih bitaka na moru, Slavica gine, a njihov brod kojeg su gradili za zadrugu, - postaje jedan od prvih brodova jugoslovenske ratne mornarice, i dobiva njeno ime Slavica."

Tako kaže Wikipedia, a evo šta kaže filmski kritičar: 

Za potrebe kolumne iz emisje HRT-a isjekao sam dio koji govori o Hvaraninu koji je snimio Slavicu. Prvi u mnogim stvarima, jedan od onih ljudi koji pokreću svijet:

Toliko sam se oduševio činjenicom da ovaj legendarni brod, simbol borbe protiv fašizma, još uvijek plovi, da sam po internetu krenuo tražiti ima li šta o Slavici.

Ako vas zanima nešto više o Slavici, pogledajte ove linkove:

Irena Kolesar, "Slavica": Glumci su donosili borcima i narodu samo lijepe poruke!

Vjekoslav Afrić, stranica mog života: Kako je snimljena "Slavica", prvi posleratni jugoslovenski film

I tako...

Dva puta sam naletio na tzv. lažne dokumentarne filmove.

Oba puta su "bez prethodne opomene" pušteni na HRT -u (odabrao Đelo Hadžiselimović).

Prvi put sam i posumnjao da nešto nije u redu (The Blair Witch Project), ali u slučaju filma o snimanju scena s Mjeseca u holivudskom studiju (francuski mockumentary Dark Side of the Moon) toliko sam nasađen da sam zvao raju da upale TV i gledaju nešto senzacionalno!

Autori "lažnog dokumentarca" su tako vješto podmetnuli dublere da glume Donald Rumsfelda, Henry Kissingera,udovicu Stanley Kubricka... Đelo Hadžiselimović je podvalio poznatog spikera da čita najave... da sam skontao kako sam nasamaren tek kad su se akteri zezancije počeli smijati na kraju filma! :)

Bilo bi divno napraviti i jedan "mockumentary" o brodu Slavica koji je nekada bio slavan, ali je vremenom, u procesu propadanja društvenih poduzeća, promjena društveno-političkog sistema... postao obična ribarska koča.

Ali još uvijek plovi...

Ako je ko od filmadžija zainteresiran - upoznat ću ga s ribarom Danijelom Gradcom iz Bobovišća na Braču koji je Slavicu naslijedio od svog dunde Marinka i koji mi je ispričao ovu nevjerovatnu priču...

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove  i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije