Retro i evergrin

Elvis J. Kurtović
Retro i evergrin
Moja prijateljica književnica stavila je kao objavu na Facebook križaljku u kojoj je i njena slika i napisala… NEMA DALJE!

Kako volim da kradem ideje (nekad sam bio bh. kompozitor!), a nema me "na križaljkama", prilažem vam karikaturu s komentarom - NEMA DALJE!

elvis_karikatura_suad_velic.jpg - undefined

Karikatura: Suad Velić

"Ako si tako pametan - zašto onda nisi bogat?" (američka narodna izreka)

Nakon foliranja na početku, prizemljili smo našeg kolumnistu  "mudrom izrekom za početak kolumne". Obično počinjemo nekom drevnom kineskom izrekom, a eto danas misao dolazi iz mlađeg nacionalnog korpusa od starih Kineza. Što ne znači da nije mudra i da nam neće pomoći u našoj svakodnevnoj koegzistenciji s papcima.

Osim američkih, slabo citiram i brazilske filozofe jer se – proučavajući njih – još nisam odmakao od čuvenog fudbalera Zica koji je dokazao "da je veći Sokrat od svog suigrača Socratesa" u kolumni o jutjuberima.

Elvis J. Kurtović: Festival jutjubera

Sjećam se kad su Brazilci jednom ispali rano sa Svjetskog fudbalskog prvenstva i onako namrgođeni ušli u autobus koji ih vozi za aerodrom. A novinar upitao Zica šta misli o izjavi Pelea koji je kritikovao njihovu groznu igru.

Nakon što je , kroz citat novinara, saslušao Peleovo "drvlje i kamenje", mrzovoljni Zico je samo procijedio: "Mislim da je Pele bio veliki igrač!" i ljutit produžio u autobus koji ga vodi kući.

Retro

Dok sam pripremao vikend…

Vikend sa: Sharon Jones & the Dap-Kings

… naletio sam na podatak da njihove prve singlove radio stanice nisu vrtile jer su mislili da se radi o nekoj staroj grupi, nekim snimcima iz '60-ih i '70-ih godina!?

Ima dosta retro izvođača poput Sharon Jones & the Dap-Kings, retro je čak i Amy Winehouse, na čijim su snimcima svirali i pratili je na turnejama. I Norah Jones je retro… I mnogi drugi...

Evo jednog retro banda, mladi momci a jako podsjećaju na... Uostalom poslušajte!

Kodeksi i Čičci

Podsjetimo se naše prošle kolumne Kodeksi i Čičci

Elvis J. Kurtović: Kodeksi i Čičci

Zahvaljujući Slavici, koja je bila u Berlinu kod Dražena (svirao bas u Kodeksima prije Brege) i snimila neke njegove fotografije na mobitel, dobili smo jednu sliku na kojoj se vide Dražen, Edo, Ismeta (17 godina), ?Jadranka, Željko i Ćamil.

drazen_edo_ismeta_jadranka_zeljko_camil.jpg - undefined

Foto: Dražen, Edo, Ismeta, ?, Jadranka, Željko, Čano (Privatna arhiva)

(nastavit će se...)

Kad god razmišljamo šta je "retro", a šta je "in" - uzimajmo i ekonomiju u obzir.

Postoji teorija da se muzika mijenja usljed težnje vlasnika lokala da im "muzika bude što jeftinija"!

Po toj hipotezi rock muzika nije zamjenila swing muziku zato što je to bio "bunt mladih, revolucija...", već zato što je gazdi bilo jeftinije da plaća nekoliko ljudi s električnim gitarama nego veliki sastav sa trubama, saksofonima...

Slično tako D.J.-vi su "ukinuli" rock sastave, a gazdama su bili pristupačni i pjevači dance muzike koji su nastupali na matricu.

Tako se jednom na benzinskoj pumpi – dok je poslijeratno Zabranjeno pušenje sipalo gorivo u svoja kombi vozila za opremu i ljudstvo – bubnjar Trak upustio u razgovor s jednim motoristom.

Kada se vratio u kombi i kada smo krenuli s pumpe valjajući se od šege prepričao nam je razgovor s bajkerom.

Ispostavilo se da je motorista bivši basista rockabily grupe Fantomi u kojoj je nekad svirao sa Trakom – tada već popularni pjevač dance muzike Sandi Cenov.

Kada ga je Trak pitao gdje je krenuo Sandi mu je odgovorio "na gažu". A na pitanje "gdje ti je oprema?", pokazao mini disc player koji je držao u mini-spremniku motocikla.

Začuđenom Traku, kojemo nije bilo jasno kako može nastupati bez "estradnog odijela", Sandi je odgovorio da se već navikao pjevati u motociklističkoj jakni koja se ne gužva… Zajahao je motocikl nakon što je natankao gorivo i odjurio na "gažu"!

Nakon što su "Beatlesi uništili Frank Sinatru", pa "D.J.-vi uništili Beatlese i pjevače koji pjevaju na matricu" – šta nam se iduće sprema?

Odgovor se možda krije u nedavno objavljenoj vijesti da je u nekoj diskoteci u Češkoj robot cijelu veče bio D.J. te da je ovaj novitet jako dobro primljen kod publike!

Znači, u budućnosti će, za gazdu jeftiniji roboti zamijeniti D.J.-ve, a mi stari rokeri ćemo se sa nostalgijom sjećati D.J.-va koji su znali pustiti remiks neke naše stare pjesme:

Pojavila se nova riječ kod narodnjaka!

Evergrin!

Neko od naše raje muzičara bio je gost na radio stanici i mlada novinarka ga je pitala: Svirate li evergrine? Njemu nije bilo jasno o čemu se radi, misli li na Frank Sinatru i takve "retro" pjesme, no ispostavilo se da su za nju "evergrini" pjesme koje su pjevali Toma Zdravković i popularni folk-pjevači stare generacije!

Kad smo već kod takvih pjesama – jedan "evergrin" mi se zadnjih sedmica mota po glavi i stalno ga pjevušim.

Posljedice klimatskih promjena

Upravo s tim evergrinom završimo kolumnu kako smo je i počeli - u ozbiljnom i društveno angažovanom tonu. Mislim da treba zabilježiti i naučnicima i široj javnosti skrenuti pažnju na činjenicu da, kako su krenule ove klimatske pojave, pjesma Bila mi je jedna topla zima postaje sve veći hit!

6,4 miliona pregleda, dragi naučnici!

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije