Prvi sarajevski hitmejker

Elvis J. Kurtović
Prvi sarajevski hitmejker
Došla je najnovija godina, ne samo da je okrenut novi list nego je promijenjen i čitav kalendar. A ja sam počeo pjevušiti svoju verziju starog folk hita, doduše s malo prilagođenim tekstom... "prođe leto pedeset i peto, godina mi žao nije..."

Sve manje se palim na glumice, pjevačice, plesačice, a sve više mi se sviđaju doktorice, farmaceutkinje, fizioterapeutkinje...

I sve više žurim da zapišem nešto što bi ostalo za mlađe generacije, jer bi me u zapisivanju mogao spriječiti moj neuredan rokerski život (koji će, nadam se, poboljšati medicinske sestre, doktorice, farmaceutkinje, fiziteoterapeutkinje...).

Današnja kolumna posvećena je sarajevskom hitmejkeru koji je bio priznat i poznat u nekim drugim oblastima. U njegovo vrijeme pjesme koje je komponovao nisu se zvale hitovi, pa ga niko dosad nije nazvao hitmejkerom.

Ja ću pokušati to zapisati u kolumni koja će se zvati:

Prvi sarajevski hitmejker

Riječ "hitmejker" čuo sam u isto vrijeme kada i riječ "plejmejker".Prvi "hitmejker" koga su tako zvali, a mi djeca prihvatili, bio je – Đorđe Novković.

Ne samo da je tih godina pisao velike hitove za Mišu Kovača i ostale zvijezde, nego su njegove pjesme Stari Pjer i Zora je bile popularne na engleskom, francuskom, njemačkom, flamanskom...

Kad djeca uče novu riječ vežu se za neku sliku ili neku ličnost, pa ja i danas kad čujem riječ "plejmejker" pomislim na Moku Slavnića, a kad čujem "hitmejker" - na Novkovića (ne Borisa!).

Prije njih su bili "bekovi", odnosno "kompozitori popularnih pjesama", a u doba mog djetinjstva pojaviše se i ti moderniji "mejkeri".

U današnjoj kolumni ću, posthumno i s ogromnim zakašnjenjem, promovisati našeg prvog hitmejkera koji to nije mogao biti u doba kada je pravio hitove. Ponavljam, nije se koristila riječ "hitmejker", pa ni njegove pjesme nisu nazivane "hitovima".

A bile su!

Ima li, drage čitateljke i dragi čitatelji, većeg "all time greatest" hita od pjesme Druže Tito mi ti se kunemo (govorimo o "izvornoj verziji" sa stihom "da sa tvoga puta ne skrenemo", pjesmi koju ne treba miješati s istoimenim hitom u interpretaciji Zdravka Čolića).

Dobro, sada je zaboravljena, ali da je u to vrijeme bilo društvenih mreža, danas bi preko tagova, lajkova i "pogledajte šta ste objavili prije 60 godina na Facebooku" mogli vidjeti mnoge (koji to danas kriju!) kako pjevaju Druže Tito mi ti se kunemo!

Kako jednostavna melodija, "koju svako može otpjevati", vuče porijeklo od Ide Tito preko Romanije možemo zaključiti da je Oskar Danon, junak današnje kolumne, Prvi sarajevski hitmejker.

Naravno, karijera koju je Oskar Danon imao u oblasti klasične muzike bila je tako uspješna da su se, više kao kuriozitet, pominjala njegova djela za "široke mase". Ali, sada su druga vremena i vrijeme je da Oskar Danon postane "čuveni (prvi?) sarajevski hitmejker".

Jedna od najpoznatijih Danonovih pjesama – koju bi današnjim riječnikom nazvali "hitom" – je Uz maršala Tita.

Radeći kao muzički urednik na Radio Sarajevu otkrio sam koliko malo znam o muzici.

Nedavno sam otkrio da sam desetljećima mislio da je Konjuh planinom neka  pjesma komponovana između dva svjetska rata ili obrada pjesme iz Sovjetskog Saveza. Nije.

Napisao ju je čovjek koji je pokrenuo i jazz muziku u našem gradu: Sastav Bobby jazz, osnovan je 1928. godine, a srednjoškolac Oskar je svirao klavir.

Napisao ju je autor koji je na Državnom konzervatoriju u Pragu diplomirao kompoziciju i dirigovanje, a 1938. na istom mjestu i doktorirao na temu Claude Debussy i muzički impresionizam. Doktorirao je i filozofiju...

Uz lažne planinarske legitimacije – sa svojim drugovima Slavišom Vajnerom, Slobodanom Principom i Hasanom Brkićem – u partizane je preko Crepoljskog stigao – taksijem!

Bavio se klasičnom muzikom, bio čuveni dirigent i pedagog, ali je u pauzama borbi u partizanima komponovao neke pjesme koje su "ušle u narod". Današnjim rječnikom – bile su hitovi!

Na kraju bi vaš "prođe leto pedeset i peto" kolumnista preporučio (posebno mlađim generacijama) ovu divnu pjesmu.

Komponovao ju je hitmejker Oskar Danon!

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije