Pjevači i trkači

Elvis J. Kurtović
Pjevači i trkači
Negdje krajem '90-ih pjevač Omar Mjesečar i voditelj dječijih emisija Kike Budalike išli su na mini turneje gdje bi Omar prodavao karte dok bi Kike postavljao razglas.

Kada bi priredba počela, Omar bi zaključao djecu u salu (roditelji bi ostali vani da čekaju kraj) i na početku otpjevao pjesmu-dvije kao neka vrsta predgrupe popularnom Kiketu. Poslije bi išao Kike sa svojim programom, a Omar bi prešao na miksetu i kontrolirao razglas. Poslije jednog koncerta dok se Kike fotografirao s djecom, Omar je motao kablove i pripremao razglas za utovar u kombi. Prišao mu je jedan mali i počeo da mu se izvinjava!

Omar ga je pitao "Šta je bilo, dušo, što mi se izvinjavaš?", na šta mu je mali rekao: "Izvini, čiko, što sam od tebe kupio kartu. NISAM ZNAO DA SI PJEVAČ!"

Djeca su uvijek imala posebno divljenje imala prema pjevačima, a odrasli i ne baš. Pjevač = budala, neradnik... Tek pojavom gramofonskih ploča, radija i  televizije pjevači postaju bitne face, a kako je nekad bilo - prilažem vam u fotografiji koju sam skenirao iz knjige Mr. Morgen. Sada možete vidjeti radno mjesto čuvenog Ive Robića. U njegovoj radnoj knjižici radnika u ugostiteljstvu pisalo je "pjevač". Znači - neko je bio konobar, neko kuhar, a neko - pjevač:

ivo_robic_radna_knjizica.jpg - undefined

Pojava medija i lova je uvjetovala je da pjevač, koji je bio nešto kao konobar, postane globalna zvijezda i idol mladih. Naravno, to ne važi za mene, jer kad sam porastao ne samo da nisam postao idol mladih, nego me ni rođena majka nije cijenila. Primijetio sam da od pjevača "s televizije" voli Lošu pa sam je jednom pitao: "Dobro, majko, koga više voliš - mene ili Lošu?", na šta je ona odgovorila: "Lošu! On je tako drag, a ti se samo kreveljiš i propagiraš nekakav primitivizam!"

Šmrc, šmrc...

Slaba mi je utjeha da se i Arsen žalio kako je njegova majka više voljela Mišu Kovača i jednom ju je imitirao kako mu je znala govoriti: "Moj dite, po meni Mišo bolje piva od tebe!"

Pojava pjevača s dugom kosom zbunila je moje starce koji su bili navikli na uglađene izvođače poput Ive Robića, Lole Novaković... Stari se prvi prilagodio i pokušavao joj objasniti nove tendencije: "Stara moja, sad ti je moderno ŠTO ČUPAVIJE - TO INTERESANTNIJE!", a posebno je bio razdragan kad bi se na ekranu pojavio Željko Bebek:

"Haha - evo onoga, na đavola nalik, što pjeva Od Olova do Trnova!"

Primjećivao sam bio i prije da veze nema s muzikom (jednom je za Mikija Jevremovića pitao: "Je li ovo ćojek od Gabi Novak?"), a činjenica da je zamijenio Bebeka i Vajtu bila je prilika da ga konačno raskrinkam pa sam ga priupitao: "Znaš li ti uopšte kako se ovaj pjevač zove?", na šta je on samouvjereno uzvratio: "Haha, pa kako neću znati! Bebek! ŽIVKO Bebek! "

Trkači

U nedelju dok sam se vraćao s pijace na Ciglanama naletjeh na rijedak prizor u našoj aleji - trkače! Odmah sam skontao o čemu je riječ:

BiH / Mađar Tomas Nagy pobjednik 11. Sarajevo polumaratona

i iskoristio priliku da fotografiram ovu rijetku pojavu na relaciji koju posljednjih 40+ godina prelazim dvi i više puta dnevno (toliko je rijetka pojava da je nikad prije nisam vidio!).

trkači.jpg - undefined

Prekrasno je umjesto uobičajenih automobila vidjeti ljude koji se bave sportom i druže, pa sam imao jedno neočekivano ugodno iskustvo. Hodajući pored trkača primijetio sam da stranci šute i trče, a naši ljudi pričaju, zbijaju šale i dobacuju provale tipa: "Elvise, da ti ponesemo cekere"!

Kraj (The end) kolumnice

R.I.P. Cassini s fotografijom koju si nam poslao!

Ova tačkica ispod Saturnovog prstena smo mi:

cassini_selfie.jpg - undefined

Sa svog dugog puta poslao si nam mnogo divnih slika:

Cassini / Svemirska čarolija: Pogledajte svu ljepotu Saturna i njegovih prstenova

...ali SELFIE je SELFIE! 

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije