Oh Happy Day

Radiosarajevo.ba
Oh Happy Day

Pjesma za čitanje kolumne:


Ovaj snimak nastao je 1967. na običnom dvokanalnom magnetofonu kada je grupa mladih pjevača (od 17 do 25 godina) iz Kalifornije odlučila da u obližnjoj crkvi snimi osam pjesama za long play ploču, te da prihodima od prodaje 500 komada iste finansiraju svoj put na susrete kršćanske omladine koji su se održavali u drugom dijelu Sjedinjenih Američkih Država.

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba 

Pjesma koju je vođa hora i klavijaturista Edwin Hawkins ( 24 godine) komponirao koristeći motive iz nekih starijih vjerskih pjesama. Oh Happy Day im nije bila "favorit"...

Nisu uspjeli u svojoj nakani jer je štampanje longplejke kasnilo, no ipak su uspjeli nekako otputovati na pomenutu Konvenciju, gdje su na takmičenju horova zauzeli drugo mjesto.

Ali, kako su čudni Božiji putevi - tu se naša priča ne završava, jer slijedi njen "sekularni" dio...

Jedan primjerak pomenutog tiraža od 500 kopija longplejke dospio je do radijskog D.J.-a  iz San Francisca koji je počeo da vrti Oh Happy Day u svojim redovnim emisijama, a kako se pjesma dopala slušateljima i ostale radiostanice morale su je imati, tako da je jedna disko kuća odlučila da pjesmu objavi kao singl.

Godine 1969. pjesma je dospjela na vrhove top lista u velikom boju zemalja (4. mjesto i USA, 2. mjesto u UK), vaš D.J. Elvis ju je kao mali slušao na "socijalističkom Radiju Sarajevo"... i cijeni se da se u cijelom svijetu singlica prodala u sedam miliona primjeraka!

(Mada im nije pomogla da prethodne godine otputuju na pomenutu Konvenciju mladih kršćana na kojoj su otpjevali dvije pjesme od kojih - pogađate - nijedna nije bila Oh Happy Day:))

Ono što je mladog Hawkinsa zbunjivalo je otpor dijela crkvenih autoriteta prema "sekularnom životu pjesme".

"U isto vrijeme su nas učili da naša poruka treba doći do što većeg broja ljudi i pisali peticije radiostanicama da prestanu vrtjeti Oh Happy Day!?", prisjeća se danas legendarni horovođa, dobitnik Grammyja i čovjek koji je sa svojim horom snimio još jedan svjetski hit - pjesmu od Melanie Lay Down (Candles in the Rain):

 

"Fotogalerija"

Umjesto klasične fotogalerije "Ruže na Koševu 2015." jučer sam za potrebe svoje kolumne od "taze" snimaka montirao spot na pjesmu Ruže koju je 1975. snimio Boba Stefanović (1946. - 2015.), pjevač koji nas je nedavno zauvijek napustio:


Lijepo je moje Koševo...

Posebno je lijepo bilo u subotu...

Ustao sam oko 8, ušao u krug bolnice da načinim nekoliko snimaka stadiona, fotografirao i kolone vjernika koje idu prema stadionu, stavio to na Facebook da podijelim s prijateljima širom svijeta, i vratio se da gledam TV prijenos.

Svako malo bih pustio sebi omiljenu pjesmu Oh Happy Day...

Cijelu subotu sam bio u nekom uzvišenom raspoloženju, niti jednom nisam otišao na neku web-stranicu "za odrasle" i potpuno sam taj dan odustao od svog grešnog života punog porukanja s udatim ženama preko interneta...

Sa zadovoljstvom sam pratio kako kolege s portala iz minute i minutu izvještavaju, mada moram priznati da sam povremeno ipak molio Svevišnjeg da nam ne "padne server" ("O Bože! Ne daj 'Error 404 - page not found'!!!")

Posebno blaženstvo sam osjetio kada sam u jednom momentu pomoću društvene mreže Facebook ustanovio da i na samoj misi koju je predvodio Sveti Otac grupa Elvis J. Kurtović &... ima svog predstavnika:


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije