O Maruši, razglednici iz Niša i prestanku pušenja

Radiosarajevo.ba
O Maruši, razglednici iz Niša i prestanku pušenja

Piše: Elvis J. Kurtovich za Radiosarajevo.ba 

Još je velika tuga zbog gubitka Maruše Krese da bih nešto smislenije mogao napisati.Nemam prave riječi...

Maruša je bila nježna žena-heroj, osoba koju sretnete jednom ili nijednom u životu...Zato - ako je niste poznavali, molim vas da još pažljivije pročitate nekrolog gospođe Feride...

Za ljubitelje radija: jedna od mojih prošlosedmičnih emisijica (na ovom linku)

Na facebook grupi "Semantičke Vratolomije" nisam imao većih uspjeha. Izgleda da sam i tamo zapao u krizu duha i inspiracije (kao i ovdje kod kolumni). Zadovoljan sam bio kada sam na temu "Sabor trubača u Gucci odijelima" postavio komentar:"Pobijedio Orkestar Feata Sejdića-Fincija"

Iz povijesti sarajevskog RnR:

Braća Ćeramida iz "Plavog orkestra" su na služenju vojnog roka u Nišu. Dobio sam od njih razglednicu koja je malo smiješna jer se u znamenitosti grada ubraja i "Radnički" koji je tih godina ravnopravno igrao protiv najjačih evropskih timova u Kupu UEFA:

 

U razglednici mi oni čestitaju na izlasku ploče. Znači proljeće je 1984., Ćera i Ćera su već "stare kuke" i drago im je što smo mi uspjeli da izdamo album. Svima nama, maloj raji to je otprilike značilo: "Ima šanse da uspijemo!"

 

Iz istorije mojih kolumni:

Kada sam se povodom malog jubileja prisjećao svojih kolumnističkih iskustava ne stigoh vam se pohvaliti da sam uspio biti i kolumnista jednog ženskog lista!

Mlada ambiciozna urednica uspjela je progurati svoju ideju i pored sumnjičavih mišljenja kolega ( "Elvis J. Kurtović?J ao - to je preteško za naše čitateljke! Pa to je isto kao da zovnemo Ivana Lovrenovića ili Muhameda Filipovića da nam piše kolumnu!? )...i ja sam dobio zadatak.

Trebalo je u 20 redaka napisati kolumnu. Mislio sam da u doba kompjuterskog prelamanja stranice ne bi trebalo biti problem uklopiti koji red viška ako napišem...I pogriješio! Jednom nisam pazio i napisao sam npr. 25 redaka. Nisu imali drugog izbora, i izbacili su mi neke rečenice, one pri kraju koje su obično i najbitnije za razumijevanje teksta.

Evo kako su izgledali ti moji savjeti dragim čitateljkama, koje su se moje kratke kolumne, pisane jednostavnim jezikom, uglavnom čitale kod frizera:

Ako ste primijetili stavili su pogrešan naslov kolumne, koji totalno ofira poentu na kraju...:)
Te kolumne su mi danas drage uspomene, a možda mi i današnja jednom bude draga.

Naime odlučio sam da probam ostaviti cigarete i duvan. Kako da znam da li mogu prestati pušiti AKO NIKAD NISAM PROBAO!?

Naravno ako ste čitali moju kolumnu o tome kako lako odustajem, znate da neću uspjeti.Ali bar da probam.

No kako sada jednom nedeljno imam svoju kolumnu na internetu, moraću u idućoj kolumni da vam priznam da nisam uspio...

Biće to vrlo neprijatno, priznati da nemam snagu i karakter, pa zato ovo stavljam u kolumnu, da što više ljudi zna da pokušavam prestat pušit... biće me onda veća sramota priznati da nisam uspio...i onda možda...haha...ko zna?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije