Manifest novog primitivizma

Elvis J. Kurtović
Manifest novog primitivizma
Foto: Kemal Hadžić / Stara slika iz CEDUS-a

„Mama i tata su bili skoro djeca kada su se vjenčali.Tati je bilo 18, mami 16, a meni 3 godine...“

Ovaj izvanredan početak kolumne nisam naravno ja napisao, to je početak autobiografije Billie Holiday „Lady Sings the Blues“.

Početak je najvažniji

Mi smo dugo „musavo“ počinjali koncerte sa svojim pjesmama, dok slučajno nismo počeli koncert sa coverom, kao da smo znali da će cover bandovi jednog dana zavladati univerzumom. Kako je početak najvažniji, počnimo tako isto i muzički dio kolumne ali ovaj put sa originalom, jer i on ima VELIKE zasluge za nastanak covera!

(Kad već nisam kasnih 90-h uslikao CD shop na međuentetskoj pijaci „Arizona“. Ta radnja koja je prodavala piratska izdanja zvala se „CD shop ORIGINAL“)

Početak poznanstva sa curama ime neke sličnosti sa početkom kolumne. Odmah hoću biti pametan, napravim ozbiljnu facu i počnem nešto folirati u stilu „ono što ja najviše cijenim kod žena je... (dramska pauza) kada se nasmiju mojim lošim provalama!“.

Ako dama napravi kiselu facu , ja dalje ne „upirem“, a ako se nasmije to je dobar znak pred nastavak navaljiivanja! Jer je ono što sam predhodno ispričao u principu... jedna loša provala!

Kako je stvarno bilo

Nakon jedne čuvene pobjede u košarci (mislim protiv SSSR-a u Manili i mislim da se dramatična priča koja slijedi u nastavku kolumnice dešava u produžecima) legendarni košarkaš i junak naše kolumne Selfie s Kinđetom, u koloru... prije Italijana

Elvis J. Kurtović / Selfie s Kinđetom, u koloru... prije Italijana

Mirza Delibašić gostovao je u emisiji kod poznatog sportskog novinara Nikitovića. Gledali su se i komentarisali momenti kada Kindže puca odlučujuća slobodna bacanja pri kraju. Prvo promašuje, a drugo pogađa...

Prava drama je bila u pitanju, cijela nacija je drhtala pred ekranima, i sada je bila prilika da aktera te drame saslušamo - kako li je tek njemu bilo dok je izvodio slobodna bacanja!?
Kindže je opisivao kako se osjećeo nakon promašenog prvog bacanja, a stari sportski komentator je primijetio da je između dva bacanja Delibašiću prišao Moka Slavnić, nešto mu rekao i prijateljski ga lagano udario.

„Šta vam je rekao vaš drug u tim teškim momentima, kako vas je ohrabrio?“

Na to je Kindže iskreno odgovorio:

„Ako ćemo pošteno šta mi je stvarno rekao... Rekao mi je... STO MARAKA DA ĆEŠ FULITI I DRUGO!“.

Izgubljeni manifest

Našao sam vam jednu staru sliku iz CEDUS-a (fotograf Kemal Hadžić), ona ide na naslovnicu, a ako ste u mogućnosti probajte i vi nešto da nađete.Naslov će biti Manifest novog primitivizma, jer ako stavim Izgubljeni manifest - manje će se čitati...

Traži se jedan fanzin iz 1982. godine.Iz te godine je i ovaj plakat za koncert koji je srećom sačuvao Adam, bubnjar grupe Kongres.

plakat za koncert koji je srećom sačuvao Adam, bubnjar grupe Kongres - undefined

Foto: Screenshot: plakat za koncert koji je srećom sačuvao Adam, bubnjar grupe Kongres

Znači u tom fanzinu kojeg su pokrenuli Zlaja Arslanagić i Miro Purivatra, i koji nije mogao imati veći tiraž od stotinjak primjeraka, nalazi se izgubljeni „Proglas Novog primitivizma“!

Slično sam već pisao o izgubljenom skeču

Elvis J. Kurtović / Izgubljeni skeč

i mogu da kažem da se ovog izgubljenog proglasa koga sam tada sastavio još manje sjećam nego skeča.

Znam da je bio u fazonu onih „poziva narodu na ustanak“, da je bilo ideoloških fraza tipa „do kada će nama London i Pariz kreirati muziku i modu?“ i poruka mladim čitateljima fanzina „budi primitivan-budi šik!“.

Pa rekoh, da ubacim priču o tom izgubljenom fanzinu i manifestu novog primitivizma, možda ga neko ima na tavanu, u podrumu, možda neko sa njim podklocava sto koji se mrda...

Nešto olimpijsko za kraj

Doba je godine je kada na radiju posebno vrtimo pjesme „Pala magla do pola Sarajeva“ , „U vrijeme otkazanih letova“ i „Ti ćeš s njime da ideš na Jahorinu“. Naravno, ovu zadnju najviše - jer je njen autor i naš muzički urednik...

Početkom februara, kada proslavljamo godišnjicu Olimpijade, u svojim emisijima puštam i jednu lijepu pjesmu u izvornom stilu koja opisuje dolazak takmičara, samodoprinos građana, ljepote Olimpijskog sela... a posebno bih izdvojio stihove:

„Srebrena nam dopade medalja
moram reći nije bilo lako
Osvoji je smučar Jure Franko“

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije