Dobro jutro, džezeri

Elvis J. Kurtović
Dobro jutro, džezeri
Kupio sam kišobran za 9 KM! To je jedno potpuno novo iskustvo koje bih želio da podijelim sa vama, dragi čitatelji...

Kupujući godinama rasklopive kišobrane za maksimalno 5,5 KM bio sam neprijatno iznenađen cijenom jedinog modela u samoposluzi. No, napolju je padalo i nisam imao izbora.

Već pri prvom rasklapanju i korištenju uz udare vjetra - koji su podsjećali na nedavni jaki vjetar prokomentarisan na FB s "ovakve udare vjetra u Sarajevu ne pamte ni najstariji Fočaci!" - rekoh sebi:

"Vau! Kakav kišobran! Koja snaga žica! Trajaće mi barem 3-4 upotrebe!"

Tip of the day

Ovo je bio uvod za našu staru dobru rubriku Tip of the day u kojoj ćemo danas zaključiti da postoji balans između dobrog kišobrana koji se uvijek brzo izgubi i lošeg kišobrana koji se uvijek odmah polomi.

To je kišobran od 9 KM!

Kutak za ljubitelje grupe Drugi način

Nakon što smo napravili balans sa kišobranima napravićemo i balans sa pjesmama grupe Drugi način. U jednoj od prošlih kolumni smo diskutovali o tome da li je njihova verzija pjesme Divno je biti nekome nešto - "original":

Elvis J. Kurtović: Ferijalci na "Drugi način"

Danas slušamo "original" njihove poznate pjesme Prođe ovaj dan koju je napisao mostarski doktor Dženan Salković. Mnogi ovo ne znaju, kao i da je Salković autor divne pjesme Jefimija grupe Lutajuća srca.

Kutak za ljubitelje Kodeksa i Čičaka

U našoj staroj dobroj rubrici "Kutak za ljubitelje Kodeksa i Čičaka"...

Elvis J. Kurtović: Kodeksi i Čičci

... danas ćemo pogledati dio iz TV emisije u kojem se Zoka Redžić prisjeća kako ga je Paša Ferović zovnuo u grupu:

Kutak za ljubitelje studentskih klubova

Današnje izdanje naše stare dobre rubrike "Kutak za ljubitelje studentskih klubova" preporučujem onima koji su rado dolazili u Centar društvenih djelatnosti studenata - popularani CEDUS.

Evo jedne svirke iz CEDUS-a, a pri kraju se vidi i fotograf Erol pomenut u kolumni. Erol me slika,. a ja se foliram. Vide se i Loša i Čera i mnogi drugi danas sredovječni ljudi koji su dolazili u CEDUS:

Glavna tema - Dobro jutro, džezeri

Rijetke su pjesme za koje autor kaže da je potpuno zadovoljan i da na njima ne bi ništa mijenjao. Jedna od takvih je Dobro jutro, džezeri (Bajaga i Instruktori - Sa druge strane jastuka, 1985.)

Iz Bajaginog sjećanja na nastanak pjesme sam izdvojio:

"Kad sam napravio Dobro jutro džezeri razmišljao sam ko bi tu mogao da svira. Na kraju sam pitao nekog od mlađih džezera, pošto se u pjesmi pominje Miles Davis i Coltrane, ko bi mogao njih da svira najbolje. I onda su mi rekli: 'Vidi ako je Coltrane, onda ti treba Mića Marković, jer su ga zvali 'Mića Koltrejn. Ako neko zna sve Coltranove fraze, to je on sigurno'. Vidim Miću tu negdje u Radio Beogradu i pitam ga: 'Izvin'te Mićo da li bi hteli?' Njemu se dopalo, pošto mu je Coltrane bio idol u mladosti. Kao: 'Dobar je, dobar je tekst. Važi'. Pitam ga: 'A ko bi mogao da svira Davisa?' Mića kaže: 'Jedino Stjepko Gut. Pitaću ga'. Stjepko kad je čuo tekst dopao mu se. Malo su obojica bili u fazonu: 'Je l’ ti to nas zezeš da sviramo narodnjake?' (smijeh), ali kao: 'nema veze dobra je stvar' (smijeh). Rekoh, nisam mislio ništa loše nego mi više krivo što se tako dešava..."

Dok sam čitao ova Bajagina sjećanja na nastanak pjesme Dobro jutro, džezeri sjetih se da su Marković i Gut "u stvarnom životu" zaista svirali sa nekim vrhunskim svjetskim jazzistima kao što se implicira u pjesmi.

markovic_gut.jpg - undefined

Printscreen

Kako vrijeme leti. Prošlo je više od 30 godina od snimanja ove "pjesme bez zamjerke". Stjepko Gut (1950) još je aktivan kao trubač, profesor i bandleader, a Milivoje Mića Marković nas je nažalost nedavno zauvijek napustio.

Kad god u pjesmi Dobro jutro, džezeri čujemo "a la Coltrane" zvuk saksofona sjetimo se čuvenog jazziste Miće Markovića. Autora divne muzike za TV seriju i film Otpisani.

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije