Ponos i stid

Radiosarajevo.ba
Ponos i stid

Još jedno izdanje Parade ponosa u Beogradu pod velikim je upitnikom nekoliko dana prije planiranog održavanja (u nedjelju, 28. 9.). Kao i ranije, vlasti procjenjuju sigurnosne rizike, ali vjerojatno neće biti iznenađenje da oni još jednom budu ocijenjeni prevelikima, te da se Parada ne održi.

Piše: Tanja Miletić Oručević za Manjine.ba

Nakon što su 2009. u posljednjem trenutku izmjestile Paradu s lokacije u centru grada na Ušće, čime je potpuno doveden u pitanje smisao takve manifestacije, a 2010. u neredima na Paradi bilo povrijeđeno više policajaca i protivnika Parade, događaj 2013. je ponovo otkazan u predvečerje planiranog termina. Ovoga puta vlasti su u nezavidnoj situaciji; zemlja – kandidatkinja za članstvo u EU je višestruko upozorena da je pitanje jednakopravnosti i borbe protiv diskriminacije po svakom osnovu jedna od značajnih obaveza EU članica, te se i događanja u Srbiji u toj oblasti pomno prate.

Prije nekoliko dana, međutim, u centru Beograda je brutalno napadnut i pretučen mladi njemački LGTB aktivista i očito je samo pukom srećom i brzom medicinskom intervencijom izvukao živu glavu. U medijima, na društvenim mrežama, pa i po zidovima beogradskim vodi se žestoka kampanja protiv Pridea, LGTB populacije uopće, pa i političara sklonih borbi protiv homofobije (prijeti se Čedomiru Jovanoviću, između ostalog). U brutalnim prijetnjama prednjače članovi klerofašističkih organizacija Obraz, Dveri i slične.

Sve je to poznat i nekoliko godina viđen scenarij. Novost koja graniči s apsurdom je najava policije da će tog dana stupiti u štrajk, te neće imati ko osiguravati Pride. Apsurdno „solomonsko“ rješenje, pa zar ima šta logičnije od toga da se Parada ne održi ako štrajkuju policajci... Policajci, naravno, govore isključivo o svojim socijalnim pravima, protestu protiv najavljenog smanjenja plaća i sl.. Kako donosi Radio Slobodna Evropa, Veselin Nikolić,  član Predsjedništva Nezavisnog sindikata policije nije mogao da precizira da li policija u štrajku može da osigura LGBT šetnju. "Sve što mogu da kažem u vezi toga je da će se policajci u petak izjasniti ko je u štrajku, a ko nije.

Mi ćemo poštovati minimum procesa rada, i hoću da napomenem da će sigurnost svih građana Srbije biti obezbeđena. A što se tiče Parade ponosa o tome treba poslodavac da razmišlja. Da li će je zakazati ili neće...", ističe Veselin Nikolić. Meni se čini da ovdje policijski sinidkat „mudro“ vadi za poslodavca vruće kestenje iz vatre, a za to sigurno očekuje da se pomilki po glavi – na primjer, da budu izuzeti iz najavljenog smanjenja plaća svim uposlenim u javnoj službi u Srbiji...

O Paradi ponosa u Beogradu možemo naći dosta u medijima, prije svega zbog stalne situacije izazivanja straha i napetosti, dizanja tenzija i praktički kreiranja prostora i mogućnosti za nasilje na ulicama. No, ima i Parada koje su medijski zastupljene veoma malo ili nikako – a to su one koje se održe mirno i bez incidenata. Tako je bilo s makar dvije posljednje parade u Zagrebu, tako je bilo – što mi je posebno interesantno – s Paradom ponosa u manjem gradu Osijeku, sad prije nekoliko sedmica. Nekoliko stotina ljudi prošetalo je oko dva kilometra kroz Osijek s duginim zastavama i transparentima, i nikakav incident se nije dogodio.

I u Osijeku, kao i u svakom drugom gradu, postoje protivnici Parade ponosa, politički neprijatelji prava LGTB zajednice, homofobi, vjerski fanatici i fašisti. No, nisu izašli na ulicu da tuku i gađaju kamenjem i molotovljevim koktelima ljude koji demonstriraju u obrani tolerancije različitosti. Možda je razlog tome i jasno izražen i prezentiran stav političara: kako prenose mediji – okupljenima se obratio i ministar za gospodarstvo Ivan Vrdoljak.

"Sinoć je u Zagrebu sklopljena prva partnerska zajednica dvoje muškaraca, a Osijek je danas izgleda bio prvo mjesto u kojemu se taj događaj i proslavio. Dragi sugrađani, hvala vam što ste ovako bez incidenata dokazali kakva je Osijek sredina. Ponosan sam na vas, zaključio je ministar Vrdoljak ne skrivajući zadovoljstvo. Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić jučer je primio organizatore povorke i pritom pozvao na zrelost demokratskog društva. - Bez obzira na moj stav koji je različit od orijentacije o kojoj govorim, to nimalo ne utječe na činjenicu da sam odgovoran za ono što će se dogoditi sutra u gradu Osijeku. Zato molim da svi zajedno napravimo dobrodošlicu i da to odradimo ozbiljno i odgovorno. Time pokazujemo koliko smo zrelo demokratsko društvo"; izjavio je Vrkić.“

Svi ćemo prije ili kasnije morati shvatiti da je tolerancija različitosti i poštivanje prava LGTB osoba, kao i sprečavanje svih oblika diskriminacije, jedna od elementarnih propusnica u civilizirani svijet. I da taj svijet vrlo dobro vidi kad ga političari neke zemlje lažu i samo na glatkim frazama podržavaju ta prava, dok u stvarnosti ne čine ništa efikasno da spriječe porast homofobne retorike i sve oblike nasilja s njom vezane u svojim društvima. A mi u Bosni i Hercegovini? Da li se baš svi slažemo s onom „Ma kod nas to ne može....“? Mi smo možda u tim stvarima u nekoj ranoj pretpolitičkoj i poludemokratskoj fazi, pa bismo možda više mogli pogledati primjere iz dalje prošlosti nego suvremene parade.

Možda mi trebamo početi obilježavati svake godine datum kad su vehabije ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu tukle učesnike Queer Festivala, kao što se u New Yorku od 1969. obilježava napad policije na gay bar – The Stonewall Riots. Nama u Bosni i Hercegovini godišnjice i komemoracije mnogo bolje idu od ruke nego protestne šetnje, demonstriranje ponosa, podrške i solidarnosti, da ne govorimo o divljim karnevalskim povorkama.... LGTB zajednici i svim ljudima koji podržavaju njihova prava ovdje je kod nas dodijeljen stid. A ponosni i samouvjereni se osjećaju homofobi, vjerski fanatici i nasilnici. Oni se osjećaju tako ponosni da će rado uređivati sutra i tvoj život, draga bosanskohercegovačka heteroseksualna populacijo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije