Zimske gadosti

Radiosarajevo.ba
Zimske gadosti

Snijeg u augustu, Maršal po diviziji 

Piše: Ahmed Burić za Radiosarajevo.ba 

Nije rijetko, pogotovo, na Balkanu da neko odvali “misao” koja postane brand nekog vremena, i suštinski pogodi duh situacije. Devedesete godine je, tako, obilježila mitska rečenica hrvatskog generala i kamion-traktoriste Ljube Ćesića – Rojsa: “Ko je jamio – jamio!”. Ta misao stigla je i do formata pop-kulture, i naslikala i objasnila mentalitet tranzicije. Sjećam se “oduševljenja” s kojim smo dočekali komentar haškog osuđenika Momčila Krajišnika, kad je na RTRS-u (tada još SRNA-i, ako pamćenje dobro služi) na pitanje “pa, dobro, šta ste vi to potpisali u Daytonu”, spremno opalio: 

- Taj Sporazum ima mnogo nejasnoća, ali jedino što u ovom trenutku mogu da kažem jeste: “Čije ovce, toga i planina.” 

Kakav doajen, a? Velemajstor narodnog duha. I budalaštine, dakako. 

E, sad nama budalaština ne fali jer svako malo slušamo šefove koalicije na vlasti, koji se ubiše da nam objasne da “ako neko dolazi iz pritvora, ne znači da neće biti dobar ministar“. Doduše, ima nešto u tome. Ako je već deverati s kriminalcima, onda treba postaviti kadar koji ima iskustva. 

Šta će nam nekažnjavani ministri u okruženju u kojem je, praktično, svaki drugi koji obnaša neku funkciju – za kazne. Neka rade ljudi. 

Gledam sunce kroz prozor, i čitam neki dan izjavu direktora bjelašničkog hotela Zahida Bešovića koji kaže da je “zimska turistička sezona već propala, i da hoteli ovo zovu elementarnom nepogodom”. Razlog za to, prenosi dalje izjavu Fena, je da već duže vrijeme na sarajevskim planinama nema snijega, zbog čega je veliki broj najavljenih gostiju iz BiH, Hrvatske, Poljske i Češke otkazao svoj dolazak. Mudrost dalje kaže da je “ostalo još malo vremena (u ovom mom starom upaljaču, da se prisjetimo raskošnog pop hita nesuđenog hodže!) da hotelijeri i ski-centri početak 2016. godine rentabilnom. 

Solilokvij direktora Beševića završava furiozno:  

"Ovo je jedna od lošijih sezona i nismo zadovoljni. Jedina nam je utjeha što nema snijega ni u Austriji i zemljama regiona."

To, majstore. Utjeha je da nema snijega na, recimo, Sljemenu koje je zbog svoje prirodne konfiguracije i veze s Panonskim morem - a nikako zbog familije Kostelić – postalo čuveni zimski centar. Kad im je gore zafalilo snijega za trku Svjetskog kupa, bacali su vještački snijeg dan i noć, da se ne obrukaju. Baš kao i mi za Olimpijadu, 1984. prije nove ere. Nema snijega, kaže brat Zahid, ni u Austriji, gdje jedan Hinterstoder ljeti zaradi više nego sve naše planine zajedno zimi, uključujući i moje omiljeno Rostovo. Iako nesklon zimskim sportovima, ovaj se toponim najbolje rimuje s (turističkim) gostovanjem, a tamošnji tereni, zaista, izgledaju prekrasno. I još, poput Vlašića, Jahorine i, pogotovo, Bjelašnice nisu upropašteni (vele)gradnjom: direktor Bešović spominje da su ove godine izostali domaći, hrvatski, ali i gosti iz Češke i Poljske. 

Ima u ovim istočnoevropskim narodima nešto iskreno mazohističko. U dva navrata vidio sam Tatre, nisu mnogo ružnije od naših, ali valjda Česi i Poljaci traže poznate slike socijalističkih novogradnji, da se, što opet kaže naš narod – osjećaju običnije. A kud ćeš ljepše socijalističke gradnje od Bjelašnice. Kad čovjek ugleda zgrade koje dominiraju pejsažom, odmah mu na pamat padne da upita gdje je “B” faza, jer mu, raja, logično, otprije tamo stanuju. Ko zna zašto su oni koji su trebali brinuti o planinama dali da se na Bjelašnici izgradi nova Dobrinja? Možda zato što su otud, a možda jer je Dobrinja kao naselje uspjela. Adekvatno, što opet kaže naš čovjek, kad hoće da je ozbiljan. 

Kao, Zahid, koji je ozbiljan i koji, poput Maršala, nije dozvolio da ga uzdrma političko potkusurivanje oko Bjelašnice i firme ZOI ’84. Ti su tereni i to poduzeće stalno korišteni kao izvjestan izlog u koji će se smjestiti nova elita, gdje se naravno, uvijek zaboravljalo da opći duh mora prodrijeti u arhitekturu, i možda baš u njoj, pokazati pravo lice. Ali, to je već, neka druga priča, a ovo je zajebantski tekst, na tragu onoga što je govorio besmrtni direktor hotela Maršal. Sve što je rekao, je, fakat, hit.   

A kakav bi to bio hit, ako ne nudi lažnu nadu za kraj, rekao bi Rambo Amadeus. Pa, kaže Zaha: ”Međutim, veća grupa građana iz Tuzle najavila je danas svoj dolazak, jer su meteorolozi najavili obilne padavine u toku noći, što će” zaključio je Bešović, “jedino biti dovoljno da plate grijanje u ovoj sezoni.” 

Dakle, ako Tuzlaci ne plate grijanje, neće niko. A ima i još jedna utjeha, osim one da snijeg ne pada nigdje drugo. 

Zamisli, moj brate, da je pao u augustu. Ko bi ga čistio po onoj vrućini?     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije