Praznična play lista

Ahmed Burić
Praznična play lista
Vrijeme je praznika, kada polako svodimo račune: Šta smo napravili, šta nismo, šta jesmo a mogli smo bolje, a šta će zauvijek (o)stati nedodirnuto i nedovršeno.

Čovjek je nesavršeno biće, i valjda jedino što nas drži u životu je ta zaljubljenost u nedovršenost. No, da ne filozofiramo, ipak je vakat od druženja, čestitanja, slavlja i partyja, pa si "ozbiljan" pisac može dozvoliti malo "komocije".

Da budem, recimo, kao svoj drug i uzor iz mladosti – Elvis, ali ne Presley, naravno, nego J. Kurtovich. Pa da izaberem svoje najdraže novogodišnje i božićne pjesme, da uz njih dočekamo godinu za koju se samo možemo nadati da će biti bolja.

Ova 2017. je, barem što se mene tiče, bila uspješna, ali svejedno ne bih da se ponavlja jer sam preko glave preturio nekoliko odlazaka. Teško je rastajati se s ljudima i znati da je to zauvijek. Da je nekako izaći iz tog začaranog kruga brojanja godina. Da vrijeme bude neka ne tako materijalna kategorija.  

New Years Eve – Tom Waits

Baš kao anđeo zaštitnik nas s puknutim glasovima i sklonostima poetizaciji tragičnog osjećaja svijeta. Na albumu Bad as me iz 2011. godine, objavio je pjesmu koja zvuči kao dugo čuvani relikt iz sehare, a govori o… ma, govori o svemu onome što ispliva kad dođe posljednji dan neke godine na koju čovjek baš i nije ponosan, o tome kako smo svi bili u ratu i kako neki strah u kostima uvijek paralizira, ili tjera čovjeka da pobjegdne negdje daleko. Išao sam s Charlesom u Las Vegas / bez plana da se vratim/sa samo nekoliko stvari / dvjesta dolara / i svoje ploče, smeđu kesu da ih u nju stavim. Roll on, Tom, you old bastard.

Sretan Božić svakome – Fantomi

Zagrebačka pop-rockabilly grupa, nastala krajem '80-ih, zapravo je idealan soundtrack za sve vrste reklama. Kad ne znate kako biste "spakovali" rođendansku čestitku, samo pustite njihovu pjesmu. Dobro, može i njena "narodnjačka" sestra, ako ima razumijevanja – Sretan ti rođendan od Nedžada Esadovića Nećka. Ipak, što se tiče novogodišnjeg sounda kod zapadnih susjeda, neizbježna je izvedba Fantoma. Što bi se reklo, "blagdanska" glazba.

White Christmas – Bing Crosby

Kako kaže jedan komentar s You Tubea: Nije Božić, ako ne pjeva Bing Crosby. Možda i najprodavaniji single svih vremena – Crosby je "nakucao" oko 100 miliona – a ostali pjevači, među kojima je i Elvis Presley, oko 50 miliona primjeraka  Besmrtna pjesma, baršunasti glas, zaštitni znak jednog romantičnijeg svijeta, "starinskog" Hollywooda iz kojeg promiču slike iz mladosti: James Stewart, Gregory Peck ili Clark Gable, Kim Novak, Jean Seberg ili Marylin Monroe… Svi oni kao da staju u prozor u koji je Djeda Mraz donio darove, dok okolo svira Bijeli božić. 

Nova godina kuca na vratima – Nervozni poštar

Folk-hard rock atrakcija Nervozni poštar, nakon prvog hit albuma Vazda gazda, ispalila je 1986. godine svoj drugi album ne baš bitno drukčijeg naslova: Zapamti, ja sam gazda. Dakle, da ne bude neke pomutnje oko toga ko je glavni, pa se s te ploče i danas slušaju barem tri hita, ali pijani daidža koji hoće da povraća, jeste jedna od najupečatljivjih (ne samo poetskih) slika kasnog realnog socijalizma u sumrak. Zvukom iz studija Jadran filma,  Štaraš je dobio patinu , i tako je nastao kabaretski narodnjak, jedan od najboljih uopće, ne samo iz tog žanra. Sastala se rodbina, kod daidže Idriza…

Nove godine – U Škripcu 

Zvuk najboljeg od novoga vala iz '80-ih, pomalo tužni ali snažni vokal legendarnog autora Milana Delčića i produkcija u pjesmama opjevanog Aleksandra Saše Habića odvlače nas u malena mjesta srca, i podsjećaju na naivnost. Možda i najbeogradskija grupa svih vremena – a i šta bi drugo kad se bubnjar zove Miloš Obrenović, a gitarista Aleksandar Vasiljević – i stil kojeg se ne bi postidio ni dobar engleski pop iz tog vremena. U pravi čas, za nas. 

Đorđe Balašević – Prvi januar

Ne bi bilo pošteno prema vlastitoj prošlosti ne staviti ovu ranu Balaševićevu pjesmu, u duetu s Vericom Todorović, okupanu savršenom blues gitarom u maniru J.J. Calea, a svira je, naravno, veliki Josip Boček. Balašević je uvijek znao izabrati: Na A strani ovoga singlea je pjesma Lagana stvar, koju je aranžirao još jedan veliki gitarist - Gabor Lenđel. Kad se sve sabere i oduzme, napisao je taj Đole i dobrih i loših pjesama, i ostavio veliki trag u nečemu što se zove naša. Treba sklopiti oči, stvoriti se s nekim u mislima koje daleko od vas i stihovi će vas sami naći: Pomisli u ponoć, na mene na nas…  

 

 

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije