Konačno ugušenje

Radiosarajevo.ba
Konačno ugušenje

Prvo su nas opljačkali. Onda su nas ogradili žicom. Sada žele da nas uguše. 

Piše: Ahmed Burić za Radiosarajevo.ba

Ako mislite da je ovo citat iz neke ispovijesti nekoga ko je u Drugi svjetski rat proveo u koncentracijskom logoru - Auschwitzu, Bergen Belsenu ili negdje drugdje, gdje su se provodili masovni „opiti“ na onima neodgovarajuće vjere, nacije, rase ili političkih uvjerenja, varate se. Gušenje je, inače omiljena metoda totalitarnih vlasti – bilo da se, kao u navedenom slučaju, radi o ozbiljnoj strategiji ili da se – kao što je kod nas slučaj – narod uguši prirodnim putem uz učestvovanje za to nadležnih službi. Odnosno, neučestvovanje: poneki ministar svako malo ispali neku izjavu, od koje se čovjek odmah strese što je tu gdje jeste, i moli se za to da gušenje, ako već mora stići, ne bude tako bolno.    

Ne razumijem se u čestice i zagađenje, ali ako negdje piše da je koncentracija SO2 u zraku 497 ug/m3 (na nekoliko sati je bila 521!), a da se svugdje na svijetu od EU do Pekinga na taj indeks viši od 300 proglašava vanredno stanje, ispada da je jasno zašto su ministrove izjave, blago rečeno, kontradiktorne. 

"Stanje nije tako alarmantno“, pa „maske ne mogu pomoći“, pa „ko će čuvati djecu ako se škole zatvore.“ Ministrima, se, očigledno, manta. Što nije čudo: to su simptomi početka gušenja. Kao i svima nama, samo što ima razlika. On se negdje politički kandidirao pa je odgovoran, a mi nismo. Mi smo samo za gušenja. 

Stvar, dakle, uvijek ista: kad krenu bilo kakve nepogode, ljudi se uspaniče, vlast obično ne učini ništa, opozicija isto tako, i čeka se da samo od sebe prođe. Kad padne mrtva glava, pitanje odgovornosti se tu i tamo potegne, ali i to prođe. Ostane samo osjećaj ostavljenosti: u strahu, u neslobodi i u kokuzluku, guši se ovo društvo. Magla je samo posljednji, fizički čin, onoga što je mentalno odavno napravljeno. Ako ima neke utjehe u zajebanciji, kaže, javlja se taksista na radiostanicu: 

„Znaš kolika je magla ovdje, ne vidim mušteriji kusura vratiti?!“ 

I možda još to, da će oni koji misle da su se sakrili jer su se izdigli na visinu, ostati ugušeni, zajedno s nama. 

Do konačnog ugušenja.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije