Xella BH: Priča o 10 godina uspjeha bh. kompanije u sastavu njemačkog giganta

J. M.
Xella BH: Priča o 10 godina uspjeha bh. kompanije u sastavu njemačkog giganta

U povodu obilježavanja 10 godina postojanja kompanije Xella BH, u pogonu u Tuzli za predstavnike medija održana je manifestacija "Dan otvorenih vrata". Predstavnici medija imali su priliku da upoznaju Xellin tim stručnjaka, obiđu proizvodni pogon i saznaju zbog čega se ova kompanija izdvaja na tržištu u oblasti ekološki održive proizvodnje.

Xella Group je njemačka kompanija koja razvija, proizvodi i prodaje građevinske i termoizolacione materijale. Širom svijeta Xella Group zapošljava 7.100 radnika koji su u prošloj godini ostvarili prihod koji premašuje 1,5 milijardu eura.

Najpoznatije robne marke kompanije Xella su Ytong (građevinski materijal za zidanje iz grupe porobetona), Silka (silikatni blokovi za gradnju) i Multipor (mineralne termoizolacione ploče).

ytong_tuzla_jmr_001.jpg - undefined

Foto: J.M. / Radiosarajevo.ba

Među 99 pogona u 20 zemalja svijeta nalazi se i fabrika u Tuzli. Na bh. tržište Xella Group ušla je na velika vrata 2008. godine kada je postala većinski vlasnik preduzeća Siporex d.d. iz Tuzle. Već naredne godine firma zvanično mijenja ime u Xella BH d.o.o. i postaje jedna od najsavremenijih fabrika za proizvodnju porobetona robne marke Ytong.

YTONG – drugo ime za štednju i komfor u vašem domu

"Početak proizvodnje u fabrici, nakon rekonstrukcije postrojenja, počeo je u novembru 2009. godine, a već naredne godine Xella BH počinje da izvozi Ytong van granica BiH. Ukupna investicija od 2008. godine do danas iznosi 70 miliona KM, a u planu su i dalja ulaganja u unapređenje i proširenje proizvodnih kapaciteta", rekao je Emir Kadrić, finansijski direktor kompanije Xella BH.

ytong_tuzla_jmr_004.jpg - undefined

Emir Kadrić (Foto: J.M. / Radiosarajevo.ba)

Svi Xella proizvodi su održivi i u potpunosti ekološki  prihvatljivi bez ikakvih štetnih uticaja na okolinu -  kako u proizvodnji, tako i u upotrebi. Xella BH na bh.tržište plasira 60 posto svoje proizvodnje, a ostatak u Europsku uniju - u Hrvatsku.

Ytong je bio ključni materijal u gradnji brojnih stambenih i privrednih objekata širom BiH, među kojima treba istaći brojne tržne centre kompanije Bingo (Tuzla, Maglaj, Jajce, Donji Vakuf, Gornji Vakuf, Zavidovići, Živinice, Mostar…), tržni centra Mepas Mall (Mostar), stambena naselje Poljine Hills, Miljacka, Sarajevo resort (Sarajevo)…

ytong_tuzla_jmr_010.jpg - undefined

Foto: J.M. / Radiosarajevo.ba

"Xella nije samo proizvođač građevinskih materijala, već i jedna od vodećih kompanija u sistemskim rješenjima za ekološku i održivu gradnju.  Xella prati potrebe tržišta i prepoznaje probleme, kako bi što efikasnije pomogla investitorima, arhitektima, projektantima i izvođačima da pronađu i primjene najbolja rješenja. Najvažniji cilj u ovoj oblasti poslovanja je pružanje potpune podrške klijentima u svim fazama gradnje zbog čega Xellin tim čine stručnjaci iz relevantnih oblasti, različitih vizija i ideja, uvijek s ciljem da osiguraju klijentu najbolje rješenje", istakao je Vjekoslav Visković, izvršni direktor Xella BH.

ytong_tuzla_jmr_008.jpg - undefined

Vjekoslav Visković (Foto: J.M. / Radiosarajevo.ba)

Jedan od koraka koji je kompanija primijenila u tom smislu je razvoj novih grupa proizvoda YTONG Smart, Strong, Acoustic i Classic blokova, koji su prilagođeni različitim potrebama i primjenama u toku izgradnje i upotrebe objekata.

Oaza udobnosti: Nekad je dobro živjeti u izolaciji

Sa niskoenergetskim SMART zgradama i kućama, Xella uspješno ispunjava visoke zahtjeve i očekivanja kao što su: uštede na troškovima grijanja i hlađenja,  zaštita od požara, zdrava i ugodna mikro klima, stabilnost i trajnost objekta te protivpotresna zaštita. S druge strane, s Ytong sistemskim rješenjima olakšava se i ubrzava gradnja da bi se u konačnici dobile visoko energetski efikasne građevine superiornih karakteristika.

ytong_tuzla_jmr_022.jpg - undefined

Foto: J.M. / Radiosarajevo.ba

Tokom posjete proizvodnom pogonu u Tuzli, novinari su se uvjerili da je tehnologija kompanije Xella u BiH istovjetna onoj u Njemačkoj: Sve je standardizovano prema najvišem evropskom modelu i nema nikakve razlike u proizvodnji za bh. i zapadno tržište.

"Standard kvalitete je određen prema njemačkom uzorku, takozvanoj DIN normi, koja je mnogo strožija u odnosu na, recimo, francuske i druge zapadnoevropske standarde. U proizvodnji koristimo isključivo prirodne materijale, recikliramo otpad i konstatno usavršavamo naše proizvode kako bismo kupcima omogućili najbolji kvalitet uz višestruke uštede. Dokaz za to je što se proizvodi naše fabrike u Tuzli izvoze i na tržište EU. Posebno smo ponosni na naš proces proizvodnje koji je u potpunosti ekološki prihvatljiv i bez ikakvih štetnih utjecaja na lokalnu zajednicu", kazao je izvršni direktor Visković. 

Xella BH je primjer uspješne strane investicije u BiH, kompanija koja pokazuje da je u našoj zemlji moguće poslovati uz primjenu najmodernih tehnologija, dobar odnos prema radnicima i zajednici, poštivanje ekoloških standarda. Možemo samo poželjeti da primjer Xelle BH slijede i druge kompanije i investitori u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije