Violeta će unaprijediti proizvodnju u Lasti Čapljina

Radiosarajevo.ba
Violeta će unaprijediti proizvodnju u Lasti Čapljina
Foto: Tomislav Milićević/Pixsell / Violeta ulazi u segment proizvodnje hrane

Firma Violeta iz Gruda nova je vlasnica čapljinske tvornice za proizvodnju keksa i vafla Lasta, čime je završila višemjesečna borba za opstanak tvornice koja tako nastavlja s proizvodnjom.

Lasta je nekad bila gigant u proizvodnji slatkiša, no već je godinu dana u stečaju, a u tri raspisana javna konkursa nije uspjela naći strateškog partnera.

Violeta Grude kupila tvornicu keksa i vafla Lasta Čapljina

Prodana je tek na četvrtoj dražbi na kojoj nije bila određena početna cijena, a na nadmetanju je ponuda Violete ocijenjena kao najbolja.

"Dobili smo informaciju da imamo najbolju ponudu za kupovinu Laste. Čekamo daljnji razvoj cjelokupne situacije koji će se precizirati potpisom ugovora o kupovini. Cilj nam je nastaviti i unaprijediti proizvodnju. Za sve detaljnije informacije čekamo potpis ugovora", odgovorili su iz Violete na upit Poslovnog dnevnika.

S obzirom na to da se Violeta bavi isključivo proizvodnjom higijenskih proizvoda, bit će zanimljivo vidjeti razvoj događaja, mogući rebranding i mogući ulazak u prehrambeni industriju, kao i poslovanje, investicije te širenje Violete u bližoj budućnosti.

Lasta se nalazi na čak 6,3 hektara zemljišta, a prema elaboratu ukupna procijenjena vrijednost kompanije je više od 11,4 miliona KM.

Prije nego što je pronašla strateškog partnera Lasta je nekada je zapošljavala više od hiljadu radnika, a lani je posao nastavila s tek njih tridesetak koji su se nadali da će tvornica opstati.

Prošle su godine i obnovili neke od proizvodnjih programa pa su u oktobru ponovno proizvodili čajne kolutiće, kokos kekse i mješavine čajnih kolutića te kokos keksa. Kako su oživjeli krajem godine i drugi pogoni, krenula je proizvodnja krem štapića, a na tržište su plasirali novi brend keks Linđo, dok je u trgovinama i dalje dostupan njihov najjači proizvod – štrudla od smokava.

Sada Violeta, koju vodi Petar Ćorluka, postaje vlasnik nekretnine što uključuje proizvodni pogon površine 1,4 hiljade kvadratnih metara, upravne zgrade površine oko hiljadu kvadratnih metara, trgovine, zemljišta i portirnice, opreme te nematerijalnog vlasništva poput dizajna ambalaže, koncesija i patenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije