Veliki projekti: Mostarska kompanija napravila prvi električni brod u BiH

Radiosarajevo.ba
Veliki projekti: Mostarska kompanija napravila prvi električni brod u BiH
Mostar, dragulj Hercegovine, ovog vikenda domaćin je manifestacije "Find Your SPARK", na kojoj će biti predstavljeno jedno od najvećih iznenađenja u BiH ove godine - prvi električni brod proizveden u našoj državi.

Riječ je o inovativnom projektu kompanije STARK, članice SPARK grupacije, koji je opremljen standardnom nautičkom opremom Marine GPS, Fish Radar, Entertainment System, Beverage and Food Cooling System, Communications System, prenosi Bljesak.info.

STARK Electric Boat je dug 5.3 metara, širok 2.2 metra, može prevoziti 5 putnika i postiže brzinu veću od 30 čvorova. Kompanija STARK ima misiju graditi brze, ekonomične i “zelene” brodove na kojima jedinu buku stvaraju valovi.

Neke od tehničkih specifikacija broda su:

Pogon:
● Električni trofazni motor snage: 100kW (134KS)
● Broj okretaja: 5000 o/min
● Max brzina: 30-35 čvorova (ovisno o uvjetima plovidbe)
● Upravljanje: jett

Baterije:
● Napon: 410V,
● Kapacitet: 80Ah

Ovaj događaj održava se u subotu u SPARK-u, a od 10 do 18 otvoren je besplatno za sve posjetioce. Pored električnog broda, na ovom događaju bit će predstavljen električni automobil Rimac Automobila, brojni noviteti iz svijeta tehnologije, kao što su pametne kuće, roboti, dronovi, električna vozila i CNC mašine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije