Uz podršku BBI banke i Malezijskog fonda domaće firme uspješnije

Promotivni tekst
Uz podršku BBI banke i Malezijskog fonda domaće firme uspješnije
Foto: BBI Banka / Uz podršku BBI banke i Malezijskog fonda domaće firme sve uspješnije na međunarodnom tržištu

Kompanije „Betex“ i „Teol“ iz Tešnja primjer su bh. kompanija koje pokazuju da se istrajnim radom mogu ostvariti rezultati. Uz podršku BBI banke i sredstava iz Malezijskog fonda ove dvije porodične kompanije proširile su kapacitete i povećele broj zaposlenih. 

Kompanija „Betex“ porodična je firma koja se bavi proizvodnjom gotovih tekstilnih proizvoda i jedan dio asortimana izvoze u Njemačku i Austriju.

„Sredstva iz Malezijskog fonda koja smo uzeli putem BBI banke iskoristit ćemo za proširenje naših proizvodnih kapaciteta - kupovinu mašina i povećanje broja zaposlenih. Također, kupili smo objekat u koji ćemo uskoro preseliti kompletnu proizvodnju, a u prizemlju zgrade otvorit ćemo prodajni butik“, kaže Jasmina Krdžalić, direktorica „Betexa“ koja sa ocem i bratom vodi kompaniju u kojoj su zaposlena 43 radnika.

Malezijski fond za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća osnovala je Vlada Malezije, putem Ambasade Malezije u BiH i u saradnji sa BBI bankom, s ciljem podrške razvoju privrede u BiH.

Vrijednost fonda je skoro milion eura, a sredstva predstavljaju podršku Vlade Malezije ekonomskom rastu BiH. Namjena sredstava finansijske linije je da omogući pristup finansiranjima projekata iz oblasti poljoprivrede, prerade hrane, građevinske industrije i turizma, između ostalog. Sredstva iz ovog Fonda će privrednicima iz cijele BiH omogućiti finansiranja u iznosima od 10 do 300 hiljada KM s rokom otplate od 12 do 120 mjeseci i grace periodom od šest mjeseci.

„Za sada je iskorišten jedan dio sredstava i danas smo ovdje posjetili dvije kompanije koje se koriste ovim sredstvima. S obzirom da se radi o veoma uspješnim kompanijama sredstva u Fondu će se obnavljati i projekat finansiranja bh. privrednika će biti nastavljen. Nakon današnjeg obilaska ovih kompanija mogu kazati da smo veoma zadovoljni rezultatima našeg projekta i saradnjom sa BBI bankom. Nadamo se da će sve veći broj bh. poduzetnika nastaviti sa uspješnim radom i postati dio našeg projekta sa BBI bankom“, izjavio je nakon obilaska kompanija u Tešnju Zakri Jaafar ambasador Malezije u BiH.

Kompanija „Teol“ osnovana je prije 20 godina. Irfan Preldžić sa sinom Elvedinom, koji je i direktor firme, i trojicom zetova uspješno vodi trgovački biznis. Bave se prodajom na veliko i malo alata za metalsku industriju, te prodajom industrijskih ulja i maziva.

 „Sredstva iz Malezijskog fonda koristimo za izgradnju poslovnog objekta u kojem će biti smješten veliki trogovački centar, kao i naši uredi. Veoma smo zadovoljni saradnjom sa BBI bankom, proširenjem kapaciteta, otvaranjem novog, modernog trgovačkog centra značajan je iskorak u našem poslovanju“, kaže Elvedin Preldžić, direktor kompanije Teol.

I načelnik Općine Tešanj, Suad Huskić zahvalio se BBI banci i malezijskoj delegaciji što su uočile značaj investiranja u Općinu Tešanj.

„U posljednje vrijeme smo imali uspješne investicije iz Evropske unije, a evo sada i iz kreditnog fonda koji je osnovala Vlada Malezije za podršku malim i srednjim preduzećima. Vjerujemo da postoji još puno uspješnih ljudi kojima su potrebne investicije. Ponosan sam da u posljednjih 20 godina nijedan investitor nije zatvorio kompaniju ili preselio proizvodnju u drugi grad“, kaže načelnik općine Tešanj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije