Ugroženo 10.000 radnih mjesta u Zenici zbog lošeg poslovanja ArcelorMittala

Radiosarajevo.ba
Ugroženo 10.000 radnih mjesta u Zenici zbog lošeg poslovanja ArcelorMittala
FOTO: MVTEO / Detalj sa sastanka

U rješavanje problema otežanog poslovanja ArcellorMittala Zenica, najvećeg proizvođača čelika u Bosni i Hercegovini, moraju se uključiti svi nivoi vlasti, a posebno entiteti jer je u opasnosti 10.000 radnih mjesta u željezari, ali i u rudnicima u oba entiteta.

Zaključak je to današnjeg sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarović s generalnim direktorom ArcelorMittala Bijuom Nairom koji je iniciran zbog sve težeg poslovanja ovog preduzeća.

Otežano poslovanje uzrokovano je uvođenjem zaštitnih mjera na uvoz čelika od Sjedinjene Američke Države, Evropske unije, ali i carina uvedenim od Kosova.

Ministar Šarović istaknuo je da je Ministarstvo već poduzelo niz aktivnosti u cilju ublažavanja posljedica implementacije Provedbene uredbe Evropske komisije o uvođenju konačnih zaštitnih mjera na uvoz čelika te da je EU uvela specifičnu kvotu samo za BiH.

To se međutim odnosi samo na takozvanu proizvodnu kategoriju 13, a u međuvremenu su zaštitne mjere uvela i druga potencijalna tržišta Turska, Alžir, Maroko i Egipat, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prema informaciji ArcellorMittala, opstanak njihove kompanije doveden je u pitanje te zbog ograničenja izvoza njihovih proizvoda, moraju reducirati investicije i projekti, a neki novi započeti projekti su već "stavljeni na čekanje".

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će i dalje u kontaktu sa nadležnim evropskim institucijama raditi na iznalaženju povoljnijih rješenja za osiguranje bolje pozicije izvoza čelika, prije svega u cilju očuvanja radnih mjesta zaposlenih u ovoj industriji, kaže se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije