Tri jahte Romana Abramoviča dijelom se proizvode u BiH

Radiosarajevo.ba
Tri jahte Romana Abramoviča dijelom se proizvode u BiH
Foto: Ilustracija / Ilustracija
Posljednje tri jahte Romana Abramoviča, jednog od najpoznatijih svjetskih bogataša, imaju dio izrađen u BiH, tačnije u Tešnju. Riječ je o ogradi koja je urađena u firmi Inox Ajanović.

Proizvodi iz ove fabrike idu na jahte koje vrijede od 300 miliona eura do milijarde, kazao je vlasnik firme Dženan Ajanović za Face TV.

Zadnje tri Abramovičeve jahte, preko jedne holandske firme, imaju naše ograde”, rekao je Ajanović.

U ovoj firmi radi 110 radnika a direktno u izvoz ide oko 95 posto proizvoda. Izvoze za Švicarsku, Njemačku, Austriju, Holandiju…

Firma je osnovana prije skoro 20 godina, kada je Dženan imao samo 21. godinu.

Davne 1999, po povratku iz Njemačke, nisam imao druge šanse nego da se osamostalim, jer nisam htio da radim za male novce. Imao sam veliku podlogu, dakle znanje, završio sam zanat u Njemačkoj”, rekao je Dženan u razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem.

Tada su radili limariju za medicinske aparate, a kasnije su širili proizvodnju. Posao se povećavao iz godine u godinu, sa deset radnika na dvadeset, pa na trideset…, a kvalitet je uvijek bio na prvom mjestu.

Na pitanje šta bi poručio mladima koji planiraju započeti svoj posao, Ajanović kaže da se ne trebaju bojati, da trebaju probati, a „ako padnu mogu samo pasti na taj nivo na kojem su sad, ne može biti gore“.

U drugoj njegovoj firmi, u kojoj ima po 50 posto vlasništva s holandskim partnerom, radi 60 ljudi a proizvode se dizajnerske stolice za evropsko tržište.

Otprilike svaki dan izađe po jedan šleper robe za strano tržište. To su skupe dizajnerske stolice”, kaže Ajanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije