Supernova preuzima trgovačke centre Mercatora, planirana prodaja i u BiH

Radiosarajevo.ba
Supernova preuzima trgovačke centre Mercatora, planirana prodaja i u BiH
Arhiv / Mercator u BiH također ima svoje objekte

U cilju razduživanja kod banaka, Mercator namjerava prodati 17 većih trgovačkih centara u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.  Austrijska kompanija Supernova bi preuzela dio tog portfelja koji se odnosi na Sloveniju. 

Kako ljubljanski Dnevnik neslužbeno saznaje, od ove bi prodaje Mercator mogao uprihoditi oko 200 miliona eura.

Grupa Mercator u prvom je polugodištu ove godine više nego udvostručila dobit iz poslovanja, na 16,9 miliona eura, uz rast maloprodajnih prihoda od 6,6 posto i normalizirani EBITDA od 48,1 miliona eura ili 14,6 posto više nego lani.

Uprkos smanjenju finansijskih obaveza za dobrih 80 miliona eura, Grupa Mercator i dalje je prezadužena. Krajem jula ove godine njezin dug iznosi 771 miliona eura.

U Mercatoru ističu da kompanija sve finansijske obaveze, kao i one prema poslovnim partnerima, podmiruje u skladu s dogovorenim uvjetima i rokovima.

Strateški cilj kompanije, kako navode, jeste da se, između ostalog i monetizacijom nekretnina, ide prema daljnjem snižavanju dugova tako da se do 2021. osiguraju finansijska sredstva za nova investicijska ulaganja u razvoj korporativnog biznisa, piše ljubljanski Dnevnik. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije