Sudovi u BiH odbacili zahtjeve Sberbanke za preuzimanje Konzuma

K. Silajdžija
Sudovi u BiH odbacili zahtjeve Sberbanke za preuzimanje Konzuma
Hrvatska korporacija Agrokor d.d. u fokusu je svih medija u regionu u posljednjih godinu dana, zbog agromnog akumuliranog duga.

Osim dugovanja bankama i dobavljačima, upitna su i radna mjesta kako u Hrvatskoj tako i u BiH.

Općinski sud u Kiseljaku već je odobrio Sberbanci preuzimanje dionica Sarajevskog kiseljaka koje su u vlasništvu hrvatskog Agrokora, tačnije Jamnice. Agrokor samo Sberbanci duguje oko 1,1 milijardu eura.

Nakon preuzimanja Sarajevskog Kiseljaka, Sberbanka uputila je zahtjeve Općinskom sudu u Sarajevu kao i Općinskom sudu u Travniku za preuzimanje vlasništva u firmama Konzum d.o.o. Sarajevo, Ambalažni servis d.o.o. Vogošća i Boreas d.o.o. Kreševo.

Kako su za Radiosarajevo.ba kazali iz Općinskog suda u Sarajevu, Sberbank d.d. Zagreb je 27. juna 2017. godine zatražila preuzimanje vlasničkog udjela u ove tri firme koje su članice grupe Agrokor d.d. Zagreb.

sberbanka-sjediste-moskva.jpg - undefined

Sjedište Sberbank u Moskvi: Žele imovinu Konzuma u BiH (Foto: EPA)

“Sud je 4. jula 2017. godine odbacio prijedlog Sberbanke. Nezadovoljani odlukom suda, Sberbanka je 21. jula uložila žalbu, a konačnu odluku donijet će Kantonalni sud u Sarajevu”, pojašnjavaju iz Općinskog suda u Sarajevu.

Kantonalni sud u Sarajevu je 16. oktobra 2017. godine odbacio zahtjev Sberbanke.

Upitan da prokomentira poteze Sberbanke, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je kazao da ukoliko Sberbanka preuzme Konzum u BiH, moglo bi doći do neželjenog scenarija.

“Može se desiti da Sberbanka kaže mi ne želimo investirati u Konzum. Time bi bh. dobavljači ostali uskraćeni za 30 miliona KM. Moglo bi doći do stečaja ili sličnog, što bi Vladu Hrvatske natjeralo da spriječi sukob ili da dođe do neželjenog animoziteta prema hrvatskim proizvodima u BiH”, napominje Bojić.

bruno-bojic1.jpg - undefined

Bojić: Moguć neželjeni scenario (Foto: Arhiv)

Prema njegovim riječima, dobavljači iz BiH u postupku su upisivanja u vlaništvo nad dionicama Agrokorovih firmi u BiH kako bi imali osiguranu naplatu potraživanja.

Bojić je precizirao da ne postoji razrađen model odgovora, ukoliko Sberbanka preuzme Konzum u BiH, jer je iz Hrvatske obećano našim firmama da će dug biti isplaćen.

Naš sagovornik kaže da bi bilo dobro ukoliko bi došlo do dokapitalizacije Leda Čitluk i Sarajevskog Kiseljaka, koji posluju u okviru Agrokora, te da bi time bilo lakše naplatiti dugovanje bh. firmama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije