Suad Bešlić iz Njemačke u Živinice: Vratio se da drugi ne bi otišli

Radiosarajevo.ba
Suad Bešlić iz Njemačke u Živinice: Vratio se da drugi ne bi otišli
Suad Bešlić se vratio iz Njemačke u Bosnu i Hercegovine kako bi počeo voditi lokalno poduzeće koje proizvodi vatrogasna vozila za izvoz u Njemačku i druga svjetska tržišta.

Svojim povratkom vratio je nadu mladim ljudima u gradu Živinice.

Mi proizvodimo sofisticirana vatrogasna vozila po želji kupca i jedna smo od četiri takve firme u svijetu“, ističe Suad u intervjuu s timom projekta Diaspora Invest.

Sućo je jedno od 13 malih i srednjih preduzeća korisnika projekta Dijaspore Invest, koji olakšava ulaganje dijaspore u Bosnu i Hercegovinu i pruža grantove i tehničku pomoć investitorima dijaspore u ranoj fazi.

Životni put i odlazak u Njemačku

Rođen je 1974. u Meškovićima, naselju u općini Kalesija. U rodnom mjestu je završio osnovnu, a srednju je završio u Tuzli. Rat ga je dočekao sa 17 godina, te je u toku rata kao ranjavan dva puta teže, zbog čega je prebačen u Njemačku na liječenje.

U stacionaru bosanskih ranjenika u Minhenu proveo je nekoliko mjeseci, a jednom prilikom. ih je posjetila njemačka RTL televizija. Tada je upoznao gradonačelnika Erdinga Fritz Steinbergera.

Gradonačelnik dobrog srca, bivši general, odlučio je iskoristiti svoje povlastice i pomoći Suadu da preko Oružanih snaga Njemačke koristi njihovo zdravsteno osiguranje.

“Tok mog oporavka je bio takav da sam ja od njega tražio da radim nešto na nekoliko sati, da bih imao socijalni kontakt i da bih mogao bolje učiti njemački jezik. Tako sam počeo raditi kao vozač gradonačelnika i upoznao sam šta su obaveze jednog gradonačelnika na Zapadu“, kaže Bešlić.

Prekretnica u karijeri

Nakon toga, devet godina je radio u jednoj firmi na preciznoj mehanici na CNC operatorima gdje se povrijedio.

“I to je bila moja prekretnica u mom životu. Otišao sam na tri godine studija. Sav uložen novac koji sam uštedio dao sam za školu i završio”, prisjeća se Suad.

Nakon završetka studija, Suad je dobio priliku da stažira u kompaniji Lentner.

suad-beslic-zivinice2.jpg - undefined

Suad u svojoj fabrici vatrogasnih vozila   Foto: Diaspora Invest

Proizvodi Lentnera su specijalizirane strukture za vatrogasna vozila koje se ugrađuju u kamione MAN-a, Mercedesa, Unimark, Skanije, Volvo i mnoge druge.

Poznati su po najboljoj iskorištenosti prostora, najkvalitetnijeim pumpama za gašenje požara, te modifikaciji svih šasija i električnom i radio opremom.

Vrlo brzo Suad je postao prepoznatljiv kao konstruktor koji je unio brojne inovacije i prijedloge za unapređenje.

To je prepoznao direktor, pa su u dogovoru odlučili pronaći nove radnike koji bi došli u Njemačku i nakon treninga početi raditi za Lentner. Ipak to se nije desilo.

Otvaranje kompanije u BiH

“Prekretnica za mene bila je suza majke koju sam sreo u Kalesiji“, prisjeća se Bešlić.

U potrazi za radnicima u Bosni za svog poslodavca u Njemačkoj, sreo je majku jednog od tih mladića koji je trebao otići na obuku u Njemačku.

Ako moje dijete ode, da li će i njegova žena i moji unuci otići?”, pitala je ona.

Pomisao da je u njenim očima on razdvajao jednu porodicu od svoje domovine, proganjala ga je čitav put do Minhena, gdje je tada živio.

Odlučio je direktoru predložiti nešto drugo, da otvore kompaniju u BiH i da rade za Lentner. Tako je Sućo d.o.o. počeo sa radom, a za nove radnike je organizovana obuka u Njemačkoj, nakon čega bi se vraćali u Bosnu i Hercegovinu.

“Ja sam znao od samog početka da u svojoj zamisli neću uspjeti odmah. Ovo je komplicirano i samo su četiri renomirane firme u svijetu koje ovo proizvode. Mi radimo svjetski proizvod ovdje u BiH. Neki radnici su brže, a neki kasnije shvatali ono što treba uraditi. Oni koji su bili na obuci gore (u Njemačkoj) oni se vrate ovdje (BiH) i prenose znanje drugima“, objašnjava Bešlić i dijeli s nama iskustvo i praksu kako zadržava obučene radnika u Bosni i Hercegovini.

Sućo d.o.o. u gradu Živinice zaposlio je 25 lokalnih radnika. Zaposleni, čija prosječna starost iznosi 21 godina, prolaze kroz redovnu obuku, kako internu u kompaniji u BiH tako i u Njemačkoj, a firma održava standarde rada sa konkurentnim platama koje se plaćaju na vrijeme, slobodnim vikendom i 40-satnim radnim sedmicama.

“Ja bih ispričao jednu anegdotu od prošle godine. Ja sam rekao radniku da ide na odmor u novembru, a on je otišao sekretarici i pitao je da li je mene direktor otpustio“, kaže Bešlić, te dodaje da imaju izuzetno dobru saradnju sa Općinom Živinice.

Ja bih ovdje i pohvalio načelnika Općine, koji nam stoji uvijek pri ruci ako nam nešto treba. Imamo šest firmi ovdje s kojima radimo u kooperaciji. Mi ne proizvodimo sve sami. Imaju firme koje proizvode za nas. Tako da smo dobrodošli ovdje“, ističe on.

Primjer i drugima za investicije

Suad svoju priču širi dalje. Priča o uspjehu kompanije Sućo d.o.o. ide mnogo dalje od Živinica i Bosne i Hercegovine. Uskoro očekuju još jednu firmu iz Minhena koja će vjerovatno pokrenuti proizvodnju u BiH.

Ja volim da budem primjer sebi, ali i drugima. Da vide da to može. Da jedna po jedna firma počnu dolaziti ovdje i da naša djeca ostaju ovdje u BiH. Nigdje nije lijepo kao kod kuće“, završava svoju životnu priču Bešlić.

Pomoć ostalima

Iz tima projekta USAID-a “Jačanje uloge dijaspore za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine” kažu da im je zadovoljstvo dati podršku ovakvim ljudima.

Kroz program dodjele bespovratnih sredstava i tehničku podršku investitorima iz dijaspore, pomoći će i druge u njihovim poslovnim planovima, analizama potreba tržišta, pronalasku eksperata i drugim poslovnim aktivnostima.

O projektu podrške investitorima iz dijaspore

BiH Diaspora Marketplace (BDM) je Konkurs za izradu poslovnog plana posredstvom Fonda za bespovratna sredstva BDM, namijenjen stvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje građana BiH putem povećanja investicija dijaspore.

BDM za cilj ima pružiti podršku za najmanje 70 malih i srednjih preduzeća u ranoj fazi razvoja, koja sarađuju sa dijasporom po utvrđenim kriterijima, te kreirati 250 novih radnih mjesta u potpomognutim preduzećima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije