Socijalna inkluzija učenika s poteškoćama u razvoju kroz sport

Radiosarajevo.ba
Socijalna inkluzija učenika s poteškoćama u razvoju kroz sport
Bavljenje sportom jedan je od načina na koji se osobe s poteškoćama u razvoju mogu jednostavnije povezati sa svojim vršnjacima koji pohađaju redovne škole.

Vodeći se tom činjenicom Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir Nazor iz Sarajeva, uz podršku kompanije dm, u narednom periodu realizirat će projekt Zdrav način života i socijalna inkluzija kroz sport. Tim povodom danas su predstavnici kompanije dm Centru uručili ček u vrijednosti od 4.504 KM, koliko je potrebno za realizaciju aktivnosti koje će ova ustanova provoditi u saradnji sa još tri redovne osnovne škole sa područja općine Novo Sarajevo.

"Poboljšanje položaja i kvalitete života djece i mladih s poteškoćama u razvoju zadaća je svih članova društva. Prepoznavanjem njihovih potencijala i radom na njihovom osnaživanju stvorit ćemo uvjete za lakše integriranje u društvo i samostalniji život, što je glavni cilj ovog projekta kojeg smo podržali s velikim zadovoljstvom“, izjavila je Aida Delić - Kadrić, u ime kompanije dm na prigodnom druženju održanom u prostorijama Centra.

"Sport spaja ljude, uči fer odnosima i umanjuje razlike među ljudima. Zbog toga vjerujemo u uspjeh projekta i radujemo se njegovoj realizaciji", dodala je Delić - Kadrić.

Važan utjecaj na socijalizaciju osoba s poteškoćama u razvoju imaju njihovi vršnjaci bez razvojnih teškoća. Zbog toga je bitno graditi veze među njima, promovirati pravilne stavove prema različitosti, sprečavati diskriminaciju.

"Ovim projektom predviđene su interaktivne radionice za učenike 8. razreda redovnih osnovnih škola koje će voditi defektolog, na kojima će se oni upoznati s vrstama oštećenja kod osoba s poteškoćama u razvoju. Bit će organizirani i treninzi stolnog tenisa i fudbala u kojima će učestvovati i polaznici Centra, a sve u cilju unapređenja inkluzije i bolje saradnje redovnih škola s našim Centrom", pojasnio je v. d. direktora Centra Vladimir Nazor, Mersudin Kadrić.

U okviru projekta planirana je kupovina četiri stola za stolni tenis s kompletnom opremom i četiri fudbalske lopte za svaku školu. S kupljenim rekvizitima će se obavljati treninzi, a bit će korišteni i na završnom sportskom takmičenju, kada će svim učesnicima i donatorima projekta biti dodijeljene diplome i zahvalnice.

Uručenjem ove donacije privodi se kraju društveno odgovorna inicijativa dm {ZAJEDNO} za zdrav život, kojom je, u saradnji s kupcima dm izabrao deset pobjedničkih projekata osnovnih škola u BiH, kreiranih s ciljem unapređenja zdravlja i zdravih životnih navika njihovih učenika i nastavnika.

Za sve pobjedničke projekte dm je osigurao finansijska sredstva potrebna za implementaciju. U narednom periodu dm će posjetiti preostale tri škole te uručiti čekove za početak implementacije projekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije