Seudin Softić, direktor firme Autotech: Dovodimo automatizaciju i robotizaciju u BiH

Radiosarajevo.ba
Seudin Softić, direktor firme Autotech: Dovodimo automatizaciju i robotizaciju u BiH
Foto: Ekapija / Seudin Softić, direktor kompanije Autotech

Slovenačka kompanija Autotech, koju su osnovali nekadašnji radnici preduzeća Gorenje Gaio iz Velenja, nedavno je otvorila i svoje predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

Seudin Softić, direktor kompanije, za eKapiju objašnjava da njegov tim čine mladi ljudi, ali sa puno iskustva na području automatizacije i robotizacije.

"Želimo da naše usluge drže korak s vremenom, tako da slijedimo 4.0 industrijsku revoluciju i razvoj pametnih tvornica", kaže za eKapiju Softić.

Vrlo su motivisani te žele klijente impresionirati jedinstvenošću, navodi Softić, i dodaje da ne nude proizvod, već rješenje.

eKapija: Otvorili ste predstavništvo u BiH. Koji su bili motivi za novu poslovnicu?

Tačno je da smo otvorili naše predstavništvo u BiH pod, već poznatim, nazivom Autotech BH. Sjedište firme se nalazi u zgradi kompanije CloudIT u Ilijašu. Upiti koji su stizali na adresu slovenačke firme Autotech iz Bosne i Hercegovine i susjedne Srbije, u vrlo kratkim vremenskim rasponima, su nas motivisali da krenemo put ka BiH.

Varamo se ako mislimo da Bosna i Hercegovina nema potencijal, koji se može i treba unaprijediti. Itekako je to napredna zemlja. Većina velikih proizvodnih kompanija, koje izvoze vlastite outpute, su izrazile želju za uvođenjem automatizacije i robotizacije. Mi, kao kompanija, ne prodajemo proizvod, već nudimo rješenje, koje će našem klijentu donijeti smanjenje škarta, smanjenje grešaka, standardizovan i prilagođen proizvod, koji zahtijevaju zemlje u koje izvoze. Kompanija koja uvodi robotizaciju i automatizaciju automatski stvara dodatnu vrijednost za kupca, a to znači i povećanje prihoda.

Bosna i Hercegovina je bogata inteligentnim mladim ljudima, iz tehničkih nauka, na koji se vrlo malo obraća pozornost. Mi i njima želimo dati priliku. Želimo da se konektujemo sa obrazovnim centrima, te da mladima omogućimo unapređenje njihovog znanja i stipendiranje. U svemu navedenom se kriju motivi zašto smo došli u Bosnu i Hercegovinu. Osim toga, dosta naših zaposlenih ima svoje korijene u Bosni i Hercegovini, a i ja sam porijeklom iz Tuzle i uvijek se volim vraćati kući.

eKapija: Koliko će imate zaposlenih u predstavništvu u Ilijašu i šta će u ovom prvom periodu biti fokus djelovanja nove poslovnice?

Sada imamo tri zaposlenika i šestomjesečni cilj je zaposlenje još tri mlada inženjera/ke elektrotehnike i mašinstva. Primarni fokus će biti završetak započetih projekata i ulazak u fazu realizacije onih koji nas čekaju. Plan je da u ovoj godini obučimo nove zaposlenike na radu i održavanju robota. Taj praktični dio zaposleni već rade na projektima u Sloveniji, Srbiji, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. Naš cilj je da prije nego što se zaposle u našoj kompaniji osjete šta je to industrija i rad sa automatizacijom.

Sljedeća faza kompanije u Bosni i Hercegovini je nabavka 50 upotrijebljenih robota, koji su već poručeni, a čiji su proizvođači Kuka, ABB i Yaskawa. Te robote imamo namjeru detaljno obnoviti, što znači uraditi kompletan servis i vratiti ih nazad u industrijski tok. Naravno, te robote ćemo nuditi individualno ili sa našom integracijom u sistem.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije