Sberbanka zaplijenila Sarajevski kiseljak, Konzum sljedeći

Radiosarajevo.ba
Sberbanka zaplijenila Sarajevski kiseljak, Konzum sljedeći
Općinski sud u Kiseljaku donio je odluke kojima je Sberbanci odobreno preuzimanje dionica Sarajevskog kiseljaka koje su u vlasništvu hrvatskog Agrokora, tačnije Jamnice.

Kako je Jamnica jučer objavila putem Zagrebačke berze, Općinski sud u Kiseljaku donio je 9. oktobra dva rješenja o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave – mjenice, a u izvršnim postupcima tražitelja izvršenja Sberbank iz Zagreba i Sberbank iz Ljubljane, protiv Jamnice. U oba ta spora vrijednost predmeta je po 67,4 miliona konvertibilnih maraka.

“Izvršenje je određeno pljenidbom, procjenom i prodajom dionica društva Sarajevski kiseljak, koje su vlasništvo Jamnice”, navodi se u objavi Jamnice, prenosi Biznis Info.

Inače, zanimljivo je da je Sberbanka osim za Sarajevski kiseljak, zahtjev za isti postupak podnijela i za Konzum Sarajevo.

U septembru je iz Agrokora rečeno da su ljubljanska i zagrebačka Sberbanka pokrenule ovršni postupak nad dionicama Jamnice u Sarajevskom kiseljaku, te da su iste banke pokrenule ovršne postupke pred sudovima u Sarajevu i Travniku protiv Agrokora nad udjelima u Konzumu Sarajevo, tvrtki Ambalažni servis te i Boreas Kreševo.

sarajevski-kiseljak-ovrha.jpg - undefined

Faksimil odluke o preuzimanju Sarajevskog kiseljaka   Foto: Screenshot

Ostaje da se vidi hoće li slučaj Sarajevskog kiseljak biti presedan koji će dovesti do toga se i ostali zahtjevi Sberbanke u BiH riješe na isti način.

Podsjetimo da je Sberbanka na sličan način već došla do 18,53 posto dionica Mercatora koje su bile u vlasništvu posebne firme Ivice Todorića koja je registrovana u Holandiji.

Pojasnimo da je Hvatska vlada donijela poseban zakon, Lex Agrokor, kojim je zaštitila imovinu ove kompanije u Hrvatskoj.

No, napori Vlade RH da taj zakon bude priznat i u drugim državama nisu uspjeli, zbog čega Sberbanka upravo u državama poput BiH, Srbije i Crne Gore vidi šansu na namiri bar dio Agrokorovog duga.

Agrokor Sberbanci duguje oko 1,1 milijardu eura.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije