Sanski Most: Hikmet Kurbegović se vratio iz Švicarske i otvorio fabriku

Radiosarajevo.ba
Sanski Most: Hikmet Kurbegović se vratio iz Švicarske i otvorio fabriku
FOTO: Facebook / Pogoni firme CNC Lab u Sanskom Mostu
Nakon boravka u Švicarskoj gdje je stekao iskustvo u realnom sektoru, od prvog dana povratka Hikmet Kurbegović (1966.) okrenuo se investiranju i stvaranju novih radnih mjesta u rodnom gradu, Sanskom Mostu.

Vratio sam se u rodni Sanski Most, tu smo udarili temelje firmi ECK, danas imamo zgradu s više od 1.000 kvadrata i skladišni prostor veličine 2.000 kvadrata. Uspjeli smo zaposliti 70 radnika, te sam shvatio da je vrijeme za širenje i nove investicije. Sanski Most je imao radnu snagu, ljudima je trebao posao, a iskustvo iz Švicarske navelo me da pokušamo uraditi sve da ovdje zadržimo ljude i pokrenemo biznis koji će mladima osigurati novu priliku”, kazao je Kurbegović.

Kompaniju koja se bavi metaloprerađivačkom djelatnošću - CNC LAB Kurbegović je pokrenuo u junu 2016. godine.

Priča da je strojna obrada metala za pojedinačnu, maloserijsku i serijsku proizvodnju na CNC obradnim centrima industrija koja ima potencijala u našoj državi.

Pokretanje CNC LAB-a bila je moja želja da razvijemo privredu Sanskog Mosta i otvorimo prostor za nova partnerstva i saradnje. Obrađujemo lake metale kao što su aluminij, bakar, mesing, a radimo i sa plastikom. Visokokvalitetno smo preduzeće koje može da ispuni očekivanja i zahtjeve kupaca”, dodaje Kurbegović.

CNC LAB je među kompanijama (koje su pokrenute od članova bh. dijaspore) izabran od USAID Projekta "Diaspora Invest" za podršku investicijama i zapošljavanju. Kurbegoviću ta potpora mnogo znači.

“Dobiti grant i sudjelovanje u finansiranju nabavke opreme, svakom poduzetniku znatno olakšava posao. Drago mi je i vidjeti da su naši napori prepoznati i od lokalne zajednice, te sad (kroz taj projekt) i od USAID-a”, napominje Kurbegović.

Naveo je da je u periodu od dvije godine zaposleno novih 30 ljudi. Priča da se u CNC Lab zapošljavanje vrši u skladu s nabavkom proizvodnih mašina. Radnu snagu zadržavaju tako što im, uz adekvatne uvjete, omogućavaju da se educiraju i napreduju u poslu.

Planovi su, kaže, širenje kapaciteta, te izgradnja poslovnog objekta površine 1.500 kvadratnih metara.

Kako navodi Diasporainvest.ba, lokalna zajednica Sanski Most posmatra tu investiciju pozitivno, te su oslobodili investitora materijalnih troškova za izdavanje građevinske dozvole da bi ih ohrabrili za nastavak ulaganja.

Hikmet Kurbegović poručio je potencijalnim investitorima iz bh. dijaspore da urade ono 'što smo mi ovdje već pokazali da je moguće i dobro za nas odnosno za njih, ali i za zajednicu'.

Uložite u Bosnu i Hercegovinu da se otvaraju nova radna mjesta, da bi mladi imali šanse za posao, jer u ovoj državi ima života”, poručio je Kurbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije