Ambasador Sakib Forić: Bratske veze Pakistana i BiH ne prati trgovinska razmjena

Radiosarajevo.ba
Ambasador Sakib Forić: Bratske veze Pakistana i BiH ne prati trgovinska razmjena
Ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu Sakib Forić izjavio je da je Bosna mala ali razvijena zemlja i da je ona put prema Europskoj uniji.

Kako prenosi Pakistan Observer, Forić je bio gost Industrijske i poslovne komore grada Lahore (LCCI).

On je dodao da Pakistan jeste velika zemlja i da je odmah priznao Bosnu, ali da bratske veze dvije zemlje ne prati vanjskotrgovinska razmjena, koja iznosi tek oko 30 miliona dolara.

Forić napominje da je Pakistan čuvar mira u BiH i da osjeća Bosnu.

“Bratske veze dvije zemlje treba pretočiti i u ekonomske veze. Samo 37 pakistankih firmi radi u Bosni”, napomenuo je ambasador BiH.

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara BiH dalo je povlastice stranim biznismenima.

Ako se pakistanski poduzetnici odluče za otvaranje firme u BiH, to znači da odmah mogu vršiti poslovanje i sa Europskom unijom. Također, cijene električne energije za firme i porezi su niži u BiH nego u EU”, naglasio je Forić.

Pozvao je pakistanske privrednike da posjete Bosnu, istraže trgovačke i investicijske prilike, te formiraju eventualne zajedničke firme sa bosanskohercegovačkim poduzetnicima.

Predsjednik LCCI-a Malik Tahir Javaid rekao je da Pakistan i Bosna imaju odlične diplomatske odnose, ali da obim vanjskotrgovinske razmjene ne prati takve odnose.

LCCI traži potencijalne partnere i projekte u centralnoazijskim republikama, kroz novi kineski put svile.

Tahir Javaid je rekao da ova inicijativa uključuje mrežu puteva, industralizaciju, promociju trgovine, energetske projekte i mnogo više od toga.

Prema njegovim riječima, došao je trenutak da Pakistan i BiH uspostave snažnu podlogu za stvaranje velike vanjskotrgovinske razmjene i privlačenja investicija.

Bosna je 74-ta najveća izvozna ekonomija svijeta sa ukupnim izvozom većim od devet milijardi dolara, dok je izvoz u Pakistan u 2017. Godini bio zanemariv”, napominje Tahir Javaid.

Podsjetio je da je prošle godine, tokom susreta u Astani u Kazahstanu, dogovreno da BiH i Pakistan ukinu dvostruko oporezivanje proizvoda.
“Moramo utvrditi koji su to proizvodi potrebni u trgovini, osigurati da trgovinski aranžmani budu sigurniji i isplativiji. Imamo blisku saradnju sa Ambasadom BiH u Pakistanu kako bi unaprijedili saradnju”, ocijenio je Tahir Javaid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije