Robert Bosch Venture Capital osniva četvrti fond s 200 milijuna eura

Promotivni tekst
Robert Bosch Venture Capital osniva četvrti fond s 200 milijuna eura
Foto: Bosch / Značajna ulaganja u nova preduzeća
  • Umjetna inteligencija: RBVC ima udio u tri najperspektivnija novoosnovana poduzeća za umjetnu inteligenciju u cijelome svijetu
  • Glavni izvršni direktor Boscha Denner: „Želimo promovirati tehnologije s obzirom na njihovu važnost u budućnosti i unaprijediti svoju inovativnu snagu.”
  • Bosch surađuje s novoosnovanim preduzećima na projektima otvorenih inovacija

Zabilježen je porast ulaganja u novoosnovana preduzeća. U 2017. godini institucionalni ulagači i tvrtke uložili su 147 milijardi eura u ta preduzeća, što je gotovo tri puta više nego u 2012. godini. I Bosch povećava ulaganje u vanjska novoosnovana preduzeća te je tvrtki Robert Bosch Venture Capital GmbH (RBVC) omogućio 200 miliona eura za četvrti fond.

„Oblikovanje budućnosti također podrazumijeva prepoznavanje dobrih ideja već u samome početku te put do njihova proboja. Kao vodeća kompanija za internet stvari, želimo uložiti u određene tehnologije s obzirom na njihovu važnost u budućnosti, na primjer u umjetnu inteligenciju”, objašnjava dr. Volkmar Denner, glavni izvršni direktor tvrtke Robert Bosch GmbH.

RBVC trenutno ima udio u tri najperspektivnija novoosnovana preduzeća za umjetnu inteligenciju u cijelome svijetu: DeepMap, Graphcore i Syntiant.

„Ulažemo u novoosnovana preduzeća, ali i sarađujemo s njima na projektima otvorenih inovacija. To je jedan od načina na koje povećavamo svoju inovativnu snagu.”

Otvorene inovacije koncept su koji povezuje kupce, istraživače, dobavljače i partnere te ih uključuje u inovativne aktivnosti kompanije.

RBVC, jedan od najvećih korporativnih ulagača u Europi, specijaliziran je za novoosnovana preduzeća koja se bave inovativnim tehnologijama. Portfelj kompanije uključuje više od 35 preduzeća koja se aktivno bave autonomnom vožnjom, umjetnom inteligencijom, internetom stvari te čak i tehnologijama zajedničkog vođenja glavne knjige kao što je lanac blokova (eng. blockchain).

Otvorena inovacija: iskorištavanje tehnoloških trendova u samome početku

Svake godine stručnjaci kompanije RBVC proučavaju više od 2000 novoosnovanih preduzeća, no samo stotinjak njih uđe u uži izbor.

„Svake godine ulažemo u šest do deset pažljivo izabranih preduzeća. Osim kapitala, nudimo znanje i iskustvo te operativnu podršku. Novoosnovana preduzeća povezujemo i s Boschevim poslovnim jedinicama”, izjavio je generalni direktor tvrtke RBVC Philipp Rose.

Takva udruživanja koriste novim preduzećima, kao i samoj kompaniji Bosch. Novoosnovanim preduzećima nudi se mogućnost da postanu Boschevi dobavljači, tehnološki partneri ili čak kupci. Boschu je zauzvrat omogućen rani pristup najnovijim tehnologijama koje može upotrijebiti u vlastitim inovacijama.

„Otvorene inovacije koriste i novoosnovanim preduzećima i kompanije Bosch”, izjavio je Rose i dodao:

„Osim toga, omogućava nam da stručno znanje novoosnovanog preduzeća ostane u samom preduzeću.”

Bosch trenutačno surađuje s više od stotinu poduzeća na projektima otvorenih inovacija.

Portfelj: Jednorozi i uspješna prodaja udjela

Sunnyvale (SAD), Frankfurt i Stuttgart (Njemačka), Tel Aviv (Izrael) i Šangaj (Kina): Uz vlastite lokacije i osobe za kontakt, RBVC je stalna pojava na najvažnijim tehnološkim žarišnim tačkama širom svijeta.

„Ulažemo širom svijeta, no aktivni smo na lokalnom nivou”, rekao je dr. Ingo Ramesohl, generalni direktor i izvršni potpredsjednik odjela za tehnologije u kompaniji RBVC i dodao:

„Radimo izravno na terenu i poznajemo ova tržišta. Osim toga, novoosnovanim preduzećima dostupna je naša globalna mreža jer ulažemo samo u preduzeća koja su važna za Boschevo poslovanje.”

Portfelj kompanije RBVC obuhvaća uspješna preduzeća koja rade u područjima kao što su strojno učenje, razvoj poluvodiča i internet stvari. Jedan je primjer Graphcore, britansko preduzeća koje proizvodi procesore i komponente za umjetnu inteligenciju osmišljene za ubrzavanje strojnog učenja. U 2018. završen je najveći krug ulaganja rizičnim kapitalom u Europi – primilo ga je ovo preduzeće te se njegova vrijednost trenutačno procjenjuje na 1,7 milijardi dolara.

„Podupiremo Graphcore od prvog kruga ulaganja, ne samo financijski već im omogućujemo i pristup našim mrežama i stručnjacima”, izjavio je Ramesohl.

Još jedan primatelj rane faze ulaganje kompanije RBVC bio je Sensoro, danas vodeći dobavljač urbanih rješenja za internet stvari u Kini. Treći je primjer preduzeće DeepMap iz SAD-a, proizvođač visokokvalitetnih karata za autonomna vozila.

Poput svih drugih institucionalnih upravitelja rizičnim kapitalom, krajnji je cilj kompanije RBVC prodati svoj udio novoosnovanim preduzećima uz dobit. Na primjer, Intel je kupio Movidius, proizvođača mikroprocesora za kompjuterski vid, a stručnjaci u području kibernetičke sigurnosti SecurityMatters sada su dio kompanije ForeScout Technologies koja radi u području mrežne sigurnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije