Rekordna godina Wizz Aira: U BiH prevezli 583.000 putnika, otvorene nove linije

Fena
Rekordna godina Wizz Aira: U BiH prevezli 583.000 putnika, otvorene nove linije
Foto: AA / Avion WizzAira
Niskobudžetna avio-kompanija Wizz Air objavila je danas da je tokom 2017. prevezla rekordan broj putnika, značajno povećala broj operacija i naručila najveći broj aviona, posebno u Tuzli i Sarajevu.

U svom izvještaju za prethodnu godinu istaknuli su veliki broj poboljšanja, među kojima se ističu još i pokrenuta djelimično sponzorirana obuka za one koji žele postati piloti, te brojna poboljšanja usluge koju pružaju putnicima.

"Wizz Air je u 2017. prevezao više od 28 miliona putnika, što je oko 24 posto više nego u 2016. Flota Wizz Air-a je dobila 14 potpuno novih Airbus-ovih aviona, od kojih 13 aviona A321 i jedan A320, čime je narasla na ukupno 88 aviona. Također, Wizz Air je nastavio da razvija svoju mrežu linija dodavši joj sedam novih aerodroma sa više od 100 novih linija povećavši je tako na skoro 600 linija iz 145 destinacije u 44 zemlje", ističe se u ovom izvještaju.

Kompanija je povećala i veličinu besplatnog prtljaga za 50 posto, te dodatno poboljšava svoje online platforme kako bi omogućila još više fleksibilnosti svojim putnicima.

Navode da je prvi let Wizz-a iz Tuzle obavljen u maju 2013. i od tada je ta avio-kompanija postala najveća u Bosni i Hercegovini u isto vrijeme konstantno razvijajući svoju mrežu linija. U 2017. Wizz Air je proslavio postavljanje drugog aviona u svoju operativnu bazu u Tuzli, pokrenuo šest novih linija i prevezao 583.000 putnika uz povećanje od 88 posto u odnosu na godinu ranije.

Wizz Air trenutno nudi 16 linija do osam zemalja sa dva bosanskohercegovačka aerodroma - Sarajevo i Tuzla - s kapacitetom od 700.000 sjedišta, što je za 10 posto više nego prethodne godine.

Generalni direktor Wizz Air-a Joszef Varadi izjavio je da je 2017. bila godina velike ekspanzije Wizz Air-a u kojoj su ostvarili značajan rast u svim aspektima poslovanja i postavili Wizz na mjesto jedne od najnaprednijih avio-kompanija, te udarili temelje za kontinuirani rast u narednoj deceniji, saopćeno je iz te kompanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije