Ramljak podnio krivičnu prijavu, nakon rekordnog umanjenja kapitala Agrokora

Radiosarajevo.ba
Ramljak podnio krivičnu prijavu, nakon rekordnog umanjenja kapitala Agrokora
Vanredna uprava Agrokora prezentira najvažnije nalaze revidiranog finansijskog izvještaja cijelog koncerna, kao i revidirani konsolidirani finansijski izvještaj. Povjerenik Ante Ramljak rekao je kako je ovo najvažniji dio finansijskog izvještaja.

Od 31. decembra 2014. do 31. decembra 2016. umanjenje ukupnog kapitala Agrokora je 21.7 milijardi kuna (5,63 milijarde KM), odnosno imovina Agrokora je za 21,7 milijardi kuna manja nego što su to pokazivale knjige u vrijeme kada je kompaniju vodio Ivica Todorić, prenosi Telegram.hr.

Ramljak je, nakon što je predstavljen izvještaj, rekao da je podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u Agrokoru, odnosno protiv osoba koje su 2016. bile u upravi kompanije.

"Ne mogu iznostiti detalje. Dalje je na pravosudnim organima da urade svoj dio zadatka", rekao je Ramljak.

Gubitak u 2016. godini iznosio je 11,2 milijarde kuna (2,90 milijardi KM), a gubitak u 2015. iznosio je 3,6 milijardi kuna (934 miliona KM) u usporedbi s ranije iskazanom dobiti od 1,2 milijarde kuna (311 miliona KM). Ukupne računovodstvene nepravilnosti koje su otkrivene u 2015. i 2016. iznosile su 5,6 milijardi kuna (1,45 milijardi KM).

Od 21,7 milijarde kuna (5,63 milijarde KM) umanjenja vrijednosti imovine, 5,6 milijardi kuna (1,45 milijardi KM) otpada na naprikazivanje operativnih i finansijskih troškova u računu dobiti i gubitka, neprikladno klasificiranje kredita kao kapitala, neprikladnu klasifikaciju zajmova kao novca. 10,8 milijardi kuna (2,80 milijardi KM) odnosi se na vrijednosna usklađenja nematerijalne imovine, materijalne imovine i zaliha. 5,2 milijarde kuna (1,35 milijardi KM) odnosi se na reklasifikacije operativnog najma u finansijski najam, porast troškova te pad prihoda 2016. godine

Ovi su izvještaji danas najprije predstavljeni Privremenom vijeću povjerilaca, a nakon toga su objavljeni i na konferenciji za novinare.

Ramljak je u četvrtak objavio revidirane finansijske izvještaje za glavne Agrokorove kompanije.

Premijer Andrej Plenković rekao je jučer kako Vlada čeka cjelokupan izvještaj kojeg će temeljito proučiti, a onda dati komentar o stanju u koncernu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije