Radnici obustavili proizvodnju, žale se na veliko izrabljivanje

Radiosarajevo.ba
Radnici obustavili proizvodnju, žale se na veliko izrabljivanje
Foto: Agencija DAN / Novi Travnik: Nezadovoljni radnici ispred kapije fabrike

Oko stotinu radnika fabrike obuće Kavat iz Novog Travnika obustavilo je jutros proizvodnju i izašlo na protest ispred proizvodnog pogona, navodeći kao nezadovoljstvo "veliko izrabljivanje i svakodnevni prekovremeni rad koji nije plaćen".

Oni nisu smjeli kazati svoja imena, niti imaju vođu protesta, ali je, kako prenosi Agencija DAN iz Travnika, došlo do spontanog okupljanja radnika.

Radiosarajevo.ba pokušao je kontaktirati fabriku Kavat u Novom Travniku, ali se nisu javljali na telefon. 

Radnici navode da svakodnevno ostaju raditi prekovremeno od 15 do 17 sati, da rade sve praznike, ponekada I nedjelje, a da im nikada nije plaćen taj rad.

Navodno su u obraćanjima pretpostavljenima uvijek nailazili na isti odgovor: “Kome se ne sviđa – tamo su mu vrata”, prenosi Agencija Dan.

Mediji u Travniku navode da će radnici sutra u 6.50 sati ponovo se okupiti ispred kapije fabrike obuće ali da neće ulaziti u fabriku sve dok ne postignu dogovor sa upravom.

Kavat je inače švedska firma sa sjedištem u Stockholmu, koja se bavi proizvodnjom i prodajom obuće.

Postignut dogovor

Nakon što je oko 150 radnika švedske firme za proizvodnju obuće "Kavat" u Novom Travniku danas obustavilo proizvodnju i napustilo radna mjesta, menadžment ove kompanije tvrdi da je dogovor postignut i da bi se radnici sutra trebali vratiti na posao.

Direktor "Kavata" Smail Šabić kazao je novinarima da je na jednom odjelu ove kompanije, posljednjih dana, ostvareno 50 posto od očekivanog učinka, zbog čega se moralo raditi više prekovremenih sati, što je i uzrok nezadovoljstva radnika.

"Do sada smo ispunjavali sve zakonske obveze, pa i više, a to ćemo i dalje raditi. Postigli smo dogovor s radnicima i sutra se proizvodnja normalno nastavlja", kazao je Šabić.

Predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume Federacije BiH Ramiz Omanović kazao je Feni da žali zbog toga što su radnici, koji nisu članovi ovog sindikata, na ovakav način morali tražiti svoja prava.

"Nažalost mnogo je takvih firmi u Federaciji BiH, u kojima radnici nisu bili hrabri da nam se obrate za pomoć da unutar firme organiziraju sindikat. U takvim situacijama nama su ruke vezane i ne možemo bilo što učiniti kako bismo pomogli radnicima", naglasio je Omanović.

On je pozvao radnike u industriji tekstila, kože i obuće da se obrate za pomoć kako bi organizirali sindikate u svojim preduzećima jer, kako kaže, samo na taj način, mogu doći do svojih prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije