Svjetska aviokompanija u BiH: Qatar Airways predstavio novu liniju Doha - Sarajevo

J. M.
Svjetska aviokompanija u BiH: Qatar Airways predstavio novu liniju Doha - Sarajevo
U povodu uspostavljanja avionske linije Doha – Sarajevo, u sarajevskom hotelu Novotel Bristol predstavnici kompanije Qatar Airways i Međunarodnog aerodroma Sarajevo održali su konferenciju za novinare.

Izvršni direktor Qatar Airwaysa Akbar Al Baker prisutne je najprije upoznao s rastom kompanije.

"Novi početak kompanije Qatar Airways desio se 1997. godine. Za svega 20 godina postigli smo ogroman napredak. Izabrani smo za najbolju svjetsku aviokompoaniju 2015. i 2017. godine. U prošloj godini imali smo rast profita od 21 procenta. U našoj floti nalazi se više od 200 aviona, imamo 350 naručenih, prvi smo uveli Airbus A350. Qatar Airways je danas konglomerat koji se, između ostalog, bavi cargo prijevozom, cateringom, ima hotele s pet zvjezdica, duty free shopove... ", rekao je Al Baker.

Jedan od čelnih ljudi Qatar Airwaysa govorio je i o novoj liniji Doha – Sarajevo.

"Linija za Sarajevo je jedna od brojnih novootvorenih u ovoj godini, u koje spadaju i letovi za San Francisko, Cardiff, Nicu, Malagu, Kijev, Skoplje... Za Sarajevo će letjeti avion Airbus A320 jer tehnički zadovoljava uvjete na ovdašnjem aerodromu. Linija Doha – Sarajevo omogućit će ljudima iz Katara da upoznaju ljepote Bosne i Hercegovine, ali i biti od velike koristi za oko 700 državljana BiH koji žive i rade u Kataru. Ne treba zaboraviti ni odlične  mogućnosti konekcije preko Dohe. Recimo, sa samo jednim presjedanjem u Dohi, moguće je iz Sarajeva stići u Sydney za 21 sat", objasnio je Al Baker.

O novoj liniji govorio je i Armin Kajmaković, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

"Zadovoljstvo je pozdraviti jednu od najboljih svjetskih aviokompanija u Sarajevu. Drago mi je što su prepoznali našu zemlju i Međunarodni aerodrom Sarajevo kao zanimljivu destinaciju. Našim građanima sada se omogućava da uz samo jedno presjedanje u Dohi iz Sarajeva dođu do bilo koje destinacije u svijetu, da ne spominjem naše građane u Kataru ali i brojne turiste iz ove zemlje. Qatar Airways je šesta kompanija koja je 2017. uspostavila letove za Sarajevo, a već smo ostvarili rekordnih 900.000 putnika u ovoj godini. Sada radimo na proširenju kapaciteta kako bi mogli uslužiti i dva miliona putnika", rekao je Armin Kajmaković, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Letovi Doha – Sarajevo odvijat će se četiri puta sedmično (utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom), ali postoji mogućnost i za dodatne letove ukoliko bi se pojavio interes putnika.

Putnici će letjeti modernim Airbusom A320 koji ima 12 sjedišta u poslovnoj i 132 u ekonomskoj klasi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije