Uspjeh privrede: Kompanija iz BiH gradi stadione za Svjetsko prvenstvo u Kataru

E. H.
Uspjeh privrede: Kompanija iz BiH gradi stadione za Svjetsko prvenstvo u Kataru
Broj građevinskih kompanija iz Bosne i Hercegovine koje rade na velikim projektima širom svijeta iz godine u godinu je sve veći, a posljednji primjer dobre prakse pokazala je kompanija VS-Trend iz Bihaća koja je angažirana na projektima u Kataru.

Tačnije rečeno, ova kompanija angažirana je na izgradnji stadiona Al Bayt, u gradu Al Khor, čiji kapacitet je 60.000 sjedećih mjesta, a koji se gradi za potrebe Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2020. godine.

"Ukupno je 250 radnika angažirano na ovom projektu, a trenutno ih se na gradilišti u nalazi oko 200. Sve to su radnici iz cijele Bosne i Hercegovine, naši inženjeri, stručnjaci, koji rade veliki posao", kazao je za Radiosarajevo.ba direktor kompanije VS-Trend Sabahudin Blažević.

On nam je pojasnio kako njegova kompanija obavlja kompletne radove na ventilaciji, instalacijama i protoku vode na stadionu, odnosno ukratko rečene svim oni što je bitno kako bi stadion kao objekat mogao funkcionirati.

"Riječ je o stadionu vrijednom 770 miliona eura, koji će po završetku biti konkurencija nekim od najatraktivnih stadiona svijeta. Vrijednost našeg ugovora za izgradnju dijela stadiona iznosi više od 44 miliona eura, što je zaista impozantna cifra", dodao je Blažević.

Inače, stadion Al Bayt najavljen je kako objekt koji ne samo da će zadovoljiti sve kriterije FIFA-e, već će postaviti nove standarde održivosti energije i okoline. Zahvaljujući primjeni najnovijih GSAS i LEED standarda nogometni mečevi moći će se igrati na umjerenim temperaturama čak i po ljetnim vrućinama.

Inače, Al-Bayt je samo jedan od nekolicine projekata koje kompanija VS-Trend provodi u Kataru, a među kojima bi se uskoro mogao naći još jedan stadion.

"Mi zasad radimo na dvije stanice podzemne željeznice i ovom stadionu. Ipak, ušli smo u pregovore prije šest mjeseci za još jedan stadion, te je sve to približeno investitorima nakon posljednje posjete našeg premijera Zvizdića. Otprilike, načelno je sve dogovoreno, te bismo s jednog stadiona trebali preći na drugi već u oktobru ove godine", zaključio je Blažević.

Ukupno 500 radnika ove kompanije trenutno radi širom svijeta. Osim Katara, tu su SAD, Italija, Finska, Rumunija i Singapur.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije