Predstavljena usluga NLB pay: Sigurno i jednostavno bezgotovinsko plaćanje

K. S.
Predstavljena usluga NLB pay: Sigurno i jednostavno bezgotovinsko plaćanje
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo: Prezentirana usluga NLB Pay
Nova Ljubljanska banka (NLB) d.d. Sarajevo predstavila je svoju novu uslugu NLB Pay koja omogućava korisnicima da jednostavno, sigurno i brzo plaćaju proizvode ili usluge koristeći samo svoj pametni telefon.

Usluga je za sada dostupna jedino za Android operativni sistem, dok za Appleov iOS još uvijek nema aplikacije. NLB banka d.d. Sarajevo i Mastercard zajedno su radili na razvoju aplikacije.

Kako je na konferenciji za medije u Sarajevu pojasnila direktorica NLB banke d.d. Sarajevo Lidija Žigić, korisnicima više neće trebati novčanik, već samo pametni telefon.

“Usluge NLB Pay može se koristiti za plaćanja do 30 KM bez ukucavanja PIN koda. Za iznose iznad 30 KM potrebno je ukucati PIN”, napomenula je Žigić.

Direktorica Mastercarda za Srbiju, BiH i Crnu Goru Jelena Ristić pojasnila je da mobilna aplikacija je mnogo sigurnija od standardnijh plaćanja jer token i enkripciju.

“Samo vi i banka znate pravi broj kartice. Token osigurava da prilikom plaćanja vaša kartica ima drugi broj od pravog broja i nemoguće je da neko zloupotrijebi ili eventualno uzme novac s nje. Enkripcija osigurava da se podaci maksimalno zaštite pa čak i kada bi bili presretnuti nemoguće ih je dešfirovati”, objašnjava Ristić.

Predsjednik uprave Nove Ljubljanske banke d.d. Blaž Brodnjak pojasnio je da je bezkontaktno plaćanje mobitelima putem aplikacija budućnost bankarstva.

“Nove generacije ljudi ne mogu bez pametnih telefona. Sa njima spavamo, budimo se, najviše pametni telefon držimo u ruci. Više o njemu vodimo računa nego o novčaniku. Upravo korištenjem aplikacije NLB Pay omogućava se bezgotovinsko sigurno plaćanje i ovakve aplikacije su budućnost bankarstva”, zaključio je Brodnjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije