Huffington o Agrokoru: Ostavština rođačkog kapitalizma i političke korupcije

Radiosarajevo.ba
Huffington o Agrokoru: Ostavština rođačkog kapitalizma i političke korupcije
Huffington Post piše kako je potrebno istražiti da li je novac američkih i europskih poreznih obveznika putem EBRD-a i Svjetske banke završio u Agrokoru kako bi se na taj način na životu održali rođački kapitalizam i kriminal na Balkanu.

Američki Huffington Post u svom tekstu kojeg potpisuje Nataša Srdoč s Adriatic Institute for Public Policy, piše kako se u istragu u vezi pranja novca u Agrokoru "moraju uključiti američke vlasti te poduzeti temeljitu istragu".

U tekstu se navodi kako je upravo objavljen popis investitora koji su tokom oktobra 2017. godine ulagali u "bolesni koncern", među kojima veliki investicijski fondovi te se dodaje kako u svijetlu tih dokaza, američke vlasti moraju pokrenuti temeljitu istragu o pranju novca koje se događalo u Agrokoru više od dvije decenije.

"Ovakva bi inicijativa bila više nego dobrodošla građanima Republike Hrvatske kao i ostatku regije, donoseći im time poruku da će pravda na kraju biti zadovoljena", navodi se u tekstu.

Krizu u Agrokoru nazvali su "ostavštinom bezakonja, kronizmom i kolosalnom političkom korupcijom" koja djeluje u Hrvatskoj posljednjih 26 godina, a koja je potresla hrvatsku vladu i širi se Balkanom.

Huffington Post piše da je Agrokor bio glavna priča o uspjehu HDZ-a koja uključuje nekoliko bogatih porodica u čijim je rukama završila većina imovine zemlje. Također se navodi ideja prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana, koji se zalagao za 200 bogatih porodica kojima treba pogodovati kako bi se pokrenula hrvatska privreda.

"Tu su ideju nastavili zastupati svi čelnici HDZ-a uključujući premijere, ministre i bankare tokom 1990-ih i 2000-ih godina. Porodica Ivice Todorića samo je jedna od tih 200 porodica", navodi se u tekstu.

"Premijer HDZ-a Ivo Sanader, svojedobno je oprostio glavne porezne obaveze Agrokoru, a zakoni su promijenjeni u korist firme. Agrokor je postao najveći primatelj državnih subvencija, najveći uvoznik hrane te ujedno najgori isplatitelj dobavljačima i poljoprivrednicima, što je stvorilo začarani lanac nelikvidnosti na tržištu. Agrokorove kontroverzne transakcije imovine s drugim povlaštenim tajkunima u Hrvatskoj otkrivaju obrasce bezakonja", piše u tekstu.

Potom se navodi kako je kriza u Agrokoru postala glavna tema u Hrvatskoj u aprilu 2017. godine kada je javno objavljeno da je koncern Ivice Todorića postao nesposoban za vraćanje preostalih dugova.

Dodaje se i kako je jedan od najvećih povjerilaca, ruska državna banka Sberbank zatražila je otplatu zajma od više od milijardu eura nakon čega je Hrvatska vlada pod vodstvom HDZ-a odmah donijela hitni zakon nazvan “lex Agrokor”, kako bi se zaštitio firmu od stečaja. Nadalje piše da je revizija u međuvremenu otkrila velike promašaje u upravljanju Agrokorom, što je bilo jasno naznačeno i u prethodnoj reviziji Porezne uprave.

"Postavlja se pitanje i jesu li krediti Sberbanka Agrokoru bili dio plana pranja novca kroz hrvatski bankarski sistem", piše u tekstu.

Potom se dodaje kako postoji i velika kadrovska povezanost Agrokora i državnih institucija. Spominje se i bivši guverner HNB-a koji je prije obnašanja dužnosti guvernera bio zaposlen u Agrokoru.

"Porodica Todorić dominirala je medijima i u marketinškom sektoru te živjela u dvorcu koji je, pak, bio pod hipotekom Hypo banke preko upitnih zajmova", piše Huffington Post.

U tekstu se zaključuje da Hrvatska ovaj problem neće moći riješiti sama jer je čitav slučaj previše povezan s politikom.

Tekst završava saopćenjem hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o radu hrvatskog državnog tužilaštva iz marta 2017. godine u kojem predsjednica kaže kako će dubinska istraga o Agrokoru ‘dovesti do erozije povjerenja građana u političare i institucije’ te da se ‘državno tužilaštvo treba baviti istragama onoga što se danas događa, a ne da se stalno vraća, godine i godine u prošlost’, piše Huffington post.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije