Održan Business cafe: Cilj je ispunjenje duše, a ne trenutne sreće i planova

Promotivni tekst
Održan Business cafe: Cilj je ispunjenje duše, a ne trenutne sreće i planova
Foto: GMS / U organizaciji agencije GMS održan je 24. Business cafe u Sarajevu

U organizaciji agencije GMS održan je 24. Business cafe u Sarajevu.

Govornice 24. Business cafe su gospođa Una Bejtović, vlasnica i direktorica Bejtovic Communications i gospodin Nihad Softić, vlasnik i direktor "School & School".

Una Bejtović svoju karijeru u medijima počinje 1993. godine kao šesnaestogodišnjakinja u opkoljenom Sarajevu. Kako je bila među najtraženijim radijskim i televizijskim voditeljicama u Sarajevu, radila je za državnu televiziju, te vodila nekoliko emisija uživo. Nakon niza godina voditeljskog iskustva na radiju i televiziji, 2003. godine počinje raditi na odnosima sa javnošću, posebno u oblasti kulture, ljudskih prava i civilnog društva. U martu 2006. godine sudjelovala je u radu na glavnim vijestima CNN-ovog Međunarodnog odjela u Atlanti, u Sjedinjenim Državama. Radila je i kao savjetnica za odnose s javnošću Ministra vanjskih poslova Bosne i Herceogovine.

Učestvovala je u pokretanju i promociji brojnih projekata, kao što su Srebrenica — mapiranje genocida, FAMA virtuelna zbirka — Muzej opsade Sarajeva, Međunarodni teatarski festival MESS i drugi. Godine 2012. samostalno je organizirala i moderirala 46 konferencija, što je rezultiralo da krajem 2012. godine dobije nagradu PRO.PR Award-a.

Smatrala je da njezini kapaciteti u poslovnom smislu nisu dovoljno iskorišteni, te donosi odluku da bude freelancer, jer u tom trenutku je imala 10 godina aktivnog medijskog iskustva pred mikrofonom i kamerom, te tri godina iskustva u različitim sektorima kao osoba zadužena za odnose s javnošću, i kao freelancer radi pune četri i pol godine. Godine 2014. otvara vlastitu agenciju Bejtovic Communications koja već punih pet godina uspješno realizirala preko 150 komunikacijskih projekata.

Za sebe kaže da voli posao koji radi, posao koji imaju odlične misije. Na kraju izlaganja Una poručuje „Zadovoljstvo u biznisu nije u novcu, već u ljudima koji je okružuju, a koje imaju svoje ljudske i moralne vrijednosti“.

Nihad Softić, je bio vlasnik kompanije „IT Computers“, imao 500 zaposlenih i poslovao na 60 prodajnih mjesta širom BiH. Sticajem okolnosti, doživljava bankrot težak 15 miliona. Preko noći je izgubio ogromno bogatstvo i praktično ostao bez ičega.

„Letio sam da bih pao, pao sam da bih ponovo letio!“, poručuje Nihad kada opisuje svoj bankrot.

U periodu nakon tzv.poslovnog neuspjeha, Nihad upisuje Pravni fakultet na kojem diplomira, a potom i magistrira. Također je i autor dvije knjige, a njegovo pisanje je nastalo kao posljedica njegove borbe protiv teške traume i depresije. Međutim, teški dani, a s njima i depresija, nisu dugo imali mjesta u njegovom životu. Nakon pet godina imao je viziju da pokrene biznis koji će imati veze sa obrazovanjem. Jedan od planova za pokretanjem takvog biznisa je bio odlazak u Tursku gdje potpisuje Ugovore sa 20 Univerziteta, a u međuvremenu pokušava sklopiti posao sa Cambridge Education te na taj način otvoriti školu koja će raditi po njihovim strandardim, što je rezultiralo otvranjem „School and School“ multidisciplinarne škole, koja je namjenjena dijeci uzrasta od šest do 18 godina.

Kroz posebno osmišljene programe putem finih, primijenjenih i tehničkih znanosti polaznici otkrivaju svoju nadarenost i strast prema određenoj disciplini koja će im u budućnosti olakšati odabir akademske i profesionalne karijere. Ova jedinstvena institucija posvećena je pronalaženju najboljeg u svakom djetetu, i mjesto je u kojem se vjeruje u obrazovanje i dizajniranje ljepšeg sutra.

„School and School“ postoji još u Tuzli, Nišu i Vranju.

„Neuspjeh je dio uspjeha, a učenje dio pokušaja, gdje ima straha tu nema vjere.Treba vjerovati u intuiciju i nikada ne odustajati o nje. Kada jednog dana dođem Vječnom, želim da zna da sam pokušao. Cilj je ispunjenje duše, a ne trenutne sreće i planova. Ono sam što vjerujem da jesam“, poručuje Nihad.

Business café okuplja vlasnike malih i srednjih preduzeća te sve one koji želi pokrenuti svoj biznis a s ciljem međusobnog upoznavanja i motivisanja za pokretanje još boljih i uspješnih priča.

Agencija Global Market Solutions se i ovaj put zahvalila sponzorima eventa hotelu Europa, Domoinvestu, kao i neizostavnoj podršci medijskih parnetra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije