Odbranili se od najbogatijeg Bosanca, sad gube poslove

Radiosarajevo.ba
Odbranili se od najbogatijeg Bosanca, sad gube poslove
Nastavlja se drama velikog njemačkog proizvođača auto dijelova Grammer AG iz Amberga.

Pisali smo o borbi za preuzimanje kompanije između manjih dioničara i najvećeg akcionara – porodice Hastor na čelu s Nijazom Hastorom, koga njemački mediji predstavljaju kao "najbogatijeg Bosanca".

Hastori, koji imaju 23 procenta Grammera, željeli su i nisu uspjeli na Vanrednoj skupštini dioničara Grammera smijeniti direktora Hartmuta Müllera i pet članova Nadzornog odbora.

Kako bi se odbranili od Hastora, manji dioničari, koje su podržavali i radnici, blagonaklono su gledali i na ulazak kineske firme Ningbo Jifeng Auto Parts u Grammer.

No, posljednje informacije govore da se Grammer suočava s enormnim smanjenjem narudžbi što se odrazilo na pad vrijednosti dionica kompanije na berzi.

Naročito bolno bilo je otkazivanje narudžbi sjedišta, naslona za ruke i glavu od jednog premium automobilskog proizvođača pri čemu mediji špekuliraju da je riječ o Daimleru (Mercedesu).

Menadžment kompanije za ovo indirektno optužuje Hastora govoreći da je teškoće u poslovanju izazvao "razvoj strukture akcionara", čime su mislili na pokušaje preuzimanja kompanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije