Njemačka firma želi proizvoditi dijelove za električna bicikla u BiH

Radiosarajevo.ba
Njemačka firma želi proizvoditi dijelove za električna bicikla u BiH
Foto: Općina Bosanska Krupa / Bosanska Krupa: Predstavnici Ringspanna objasnili svoju investiciju
Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović i predstavnik njemačke firme Ringspann Fabian Maurer razgovarali su o mogućoj investiciji ove firme.

Kako je potvrđeno iz ureda načelnika općine Bosanska Krupa, Ringspann bi unajmio proizvodnu halu na poručju Poslovne zone Pilana i već početkom ove godine instalirali bi mašine i krenuli s proizvodnjom.

U početku je planirano zaposlenje 10 radnika,  a kasnije iz godine u godinu, shodno potrebama proizvodnje, povećavati broj, saopćeno je iz kabineta općinskog načelnika. Prvi poslovni partner, odnosno kooperant, u Bosanskoj Krupi Ringspannu će biti firma CNC N&K Tehnik Centar smještena u „Pilani“.

Planirano je da se proizvode dijelovi za električne bicikle čiji je najveći kupac BOSCH, a ukoliko se biznis bude širio, njemačka firma bi izgradila novu fabriku na području Bosanske Krupe.

Ringspann je planirao izdvojiti 750.000 eura za izgradnju fabrike, koja bi bila izgrađena tokom 2020. godine. 

Ringspann je njemačka firma sa sjedištem u Bad Homburgu, jedna od vodećih proizvođača pogonskih komponenti u Europi. Mnoge poznate kompanije u mašinskom i pogonskom inženjerstvu, rukovanju materijalima, proizvodnji električne energije i zrakoplovnoj industriji uspješno sarađuju s Ringspann-om. Među njima su i Rolls-Royce, BMW, Siemens, Tetra Pak.

"Sa više od 70 godina iskustva u razvoju, dizajnu i proizvodnji, mi smo stručnjaci u inteligentnim tehničkim rješenjima. Imamo 450 zaposlenih u 16 međunarodnih kompanija, pružamo uslugu na licu mjesta, kao i brzu i pouzdanu isporuku. Proizvodni pogoni u najvažnijim regionima svijeta omogućavaju fleksibilnu proizvodnju orijentiranu na kupca. Ringspann svoje poslovne jedinice osim u Njemačkoj ima u SAD-u, Kini, Južnoj Africi, a od naredne godine i u Bosni i Hercegovini, odnosno u Bosanskoj Krupi“, kaže predstavnik Ringspann-a Fabian Maurer.

Vijest da u Bosansku Krupu u ovoj godini dolazi novi investitor, prema riječima načelnika, svojevrsna je kruna djelovanja na putu privrednog razvoja u 2018. godini.

"Mislim da novu godinu ne možemo ljepše početi nego što hoćemo, uz saznanje da nam dolazi još jedan vrlo ozbiljan investitor. Sve jasnije postaje da ono što smo u posljednje vrijeme radili kada je u pitanju privreda nije uzalud, da smo mi zaista općina sa povoljnim poslovnim okruženjem čemu svjedoči i BFC certifikat. Sve se odvijalo vrlo brzo i efikasno. Dobili smo saznanja da se vlasnici Ringspann-a raspituju o mogućnosti investiranja u Bosanskoj Krupi, stupili u kontakt s njima, razmijenili sve informacije, upriličili sastanak na kojem smo predočili ono čime raspolažemo, šta nudimo, kakve beneficije i povlastice dajemo i na licu mjesta dobili pozitivan odgovor", napomenuo je načelnik Armin Halitović, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije