Muratbegović: U novom pogonu za proizvodnju municije zaposlit ćemo 100 radnika

K. S.
Muratbegović: U novom pogonu za proizvodnju municije zaposlit ćemo 100 radnika
FOTO: Fena / Generalni direktor firme Igman d.d. Konjic Đahid Muratbegović
Namjenska industrija Bosne i Hercegovine posljednjih godina doživljava pravi procvat, a otvorenje novog pogona za proizvodnju pištoljske municije u preduzeću Igman d.d. Konjic, samo je potvrda navedenog.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, domaća namjenska industrija tokom 2018. godine, izvezla je oružja, municije i njihovih dijelova u iznosu od 205 miliona maraka.

Preduzeće Igman d.d. Konjic jedno je od vodećih u proizvodnji malokalibarske municije u BiH. Na dan preduzeća, 6. marta, otvoren je novi proizvodni pogon.

Kako je za Radiosarajevo.ba izjavio generalni direktor Igmana Đahid Muratbegović, preduzeće iz godine u godinu investira značajna sredstva u proizvodnju kako bi mogli ispuniti sve zahtjeve kupaca i učvrstiti reputaciju visokokvalitetne fabrike municije na međunarodnom tržištu.

Generalni direktor firme Igman d.d. Konjic Đahid Muratbegović - undefined

Generalni direktor firme Igman d.d. Konjic Đahid Muratbegović      Foto: Fena

“Za 69. godišnjicu fabrike u rad pustili smo pogon za proizvodnju pištoljske municije. Riječ je o investiciji od oko 14 miliona KM s planiranim kapacitetom proizvodnje od 50 miliona metaka godišnje. Ta investicija znači i nova upošljavanja. Polovinom februara smo raspisali konkurs za prijem nova 72 radnika koji je u proceduri a kada bude kompletiran novootvoreni pogon u njemu će biti zaposleno oko 100 radnika”, precizirao je Muratbegović.

Govoreći o 2018. godini, naš sagovornik kaže da je bila uspješna i da Igman posljednjih nekoliko godina bilježi pozitivne poslovne rezultate.

Naši godišnji prihodi kreću se oko 120 miliona KM, a skoro cijelokupni iznos ostvarujemo kroz plasman proizvoda na strana tržišta. Ono što nam garantuje uspjeh na tim tržištima je prije svega kvalitet, a zatim zadovoljavanje najstrožijih standarda sigurnosti u oblasti proizvodnje municije. U tom kontekstu važno je istaći da smo krajem 2018. uspješno usvojili nove verzije tri međunarodna standarda upravljanja kvalitetom, i to ISO 9001:2015, zatim ISO 14001:2015, i OHSAS 18001:2007, čime smo zaokružili prošlogodišnju uspješnu poslovnu priču. U 2019. naši proizvodni kapaciteti su popunjeni i u skaldu s našim poslovnim planom očekujemo još jednu uspješnu godinu”, pojasnio je Muratbegović.

Igman d.d. Konjic nedavno je učestvovao i na sajmu oružja IDEX 2019 u Abu Dhabiju.

Za učešće na IDEX 2019 sajmu, Muratbegović kaže da su međunarodni sajmovi uvijek dobra prilika za susrete s poslovnim partnerima i promociju kompanije na svjetskom tržištu.

IDEX je jedan od najvećih i najznačajnijih sajmova naoružanja i vojne opreme u svijetu koji okuplja veliki broj izlagača i ima poseban značaj u realizaciji naših međunarodnih marketing aktivnosti. Tokom sajma delegacija ‘Igmana’ održala je veliki broj sastanaka s potencijalnim partnerima, a sudeći prema reakcijama posjetitelja i ove godine ostavili smo izvrstan dojam, što je još jedna potvrda kontinuiteta potražnje za našim proizvodima”, smatra generalni direktor Igmana.

Dodaje da ima vrlo pozitivna iskustva sa Vladom Federacije BiH koja ima razumijevanje za razvoj domaće vojne industrije.

“‘Igman’ je tokom aktuelnog mandata Vlade FBiH povećao broj radnika, renovirao proizvodne pogone i objekte, nabavio novu opremu, uložio značajna sredstva u zaštitu okoliša, zaštitu na radu. U planu su mnoge druge investicije za koje od Vlade Federacije kao većinskog vlasnika imamo podršku”, zaključio je Đahid Muratbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije