Mostarska firma među najbrže rastućim u cijeloj Europi, Africi i Bliskom istoku

N. K.
Mostarska firma među najbrže rastućim u cijeloj Europi, Africi i Bliskom istoku
Pixabay / Ilustracija

Vodeća svjetska revizorska i konsultantska kuća Deloitte objavila je listu najbrže rastućih tehnoloških kompanija u regionu EMEA, koji obuhvata cijelu Europu, Afriku i Blisku istok, a na listi se našla i jedna kompanija iz BiH – NSoft iz Mostara, koja je plasirana na veoma visoko 57. mjesto.

O kakvom se uspjehu radi, najbolje govori podatak da većina država iz našeg regiona, poput Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, nema nijednog predstavnika na listi.
deloitte_Nsoft_Lista.jpg - undefined

Deloitte 

"Iznimno smo ponosni i na činjenicu da smo drugu godinu za redom ponovno u društvu najboljih, ali i u isto vrijeme žalosni jer smo jedini predstavnici Bosne i Hercegovine. Biti na Deloitte listi sa sobom  nosi brojne pogodnosti u vidu povećane vidljivost i prepoznatljivosti NSoft brenda, novih prilika za rast i razvoj, razmjenu iskustava s ostalim nagrađenim te stalan podstrek, da iz godine u godinu, budemo još bolji", kaže za Radiosarajevo.ba Ivan Rozić, direktor prodaje i marketinga Nsoft-a iz Mostara.

Prema njegovim riječima, svjetski trend digitalizacije i održivog razvoja je mapiran i kao dugoročni cilj razvoja IT sektora u Bosni i Hercegovini iako je potrebno mnogo više napora uložiti kako bi se identificirali problemi s kojima se u prvom redu susreću proizvođači, odnosno nositelji projekata vlastite proizvodnje.

"Osnovna je bojazan da bi IT sektor Bosne i Hercegovine mogao biti prodan strancima jer domaće informatičke snage nemaju priliku postati globalni igrači ni strateška izvozna grana bez svesrdne pomoći države. Također, Bosna i Hercegovina je idealna zemlja za outsourcing i jedna je od rijetkih država u okruženju s nekolicinom izvrsnih domaćih tvrtki koji proizvode, distribuiraju i održavaju svoje proizvode", objašnjava nam Rozić trenuitni položaj kompanija koje posluju u IT sektoru, a dolaze iz BiH na globalnom tržištu.

NSoft_Ilustracija.jpg - undefined

NSoft - Mostar FB Page

Kao otežavajuće okolnosti, on nam navodi dominantan javni sektor te loša tržišna struktura na kojoj prednjači prodaja hardvera umjesto softvera, te kao posljednje ali i najbitnjije, odlazak mladih IT stručnjaka kojima se u drugim zemljama nude daleko bolji uvjeti.

"IT tehnologija u BiH jeste na zavidnom nivou, evo i na primjeru NSofta, međutim da bismo zadržali IT stručnjake, bilo naše domaće snage, bilo ljude koje upošljavamo iz drugih zemalja potrebno je stvoriti i održati cijelu jednu strategiju održivog razvoja s ciljem proizvodnje in-house proizvoda, cijele know - how strukture te uvezivanje dijaspore i investicija koje bi znatno ubrzale i unaprijedile cijelu strukturu i samim tim, za Bosnu i Hercegovinu, osigurale veliki broj radnih mjesta", ističe za naš portal Ivan Rozić.

Kako kaže, oni trenutno  zapošljavaju preko 200 stručnjaka, s tim da su njihovi proizvodi dostupni u preko 40 država svijeta, i konstantnim rastom koji je samo u ovoj godini iznosio od 1.990 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije