Mercator se vraća 1. septembra u BiH

Radiosarajevo.ba
Mercator se vraća 1. septembra u BiH

Slovenski Mercator vraća se u Bosnu i Hercegovinu 1. septembra ove godine i namjerava preuzeti veće trgovačke centre od Konzuma u sklopu ukupne rekonstrukcije poslovanja koncerna Agrokor, u čijem sklopu su i ove dvije firme, najavljeno je iz Agrokora.

Kako navode hrvatski mediji, Konzum će zadržati male prodavnice i samoposluge, te će ih ponuditi na prodaju zainteresiranim firmama.

Mercatorovi trgovački centri ranije su rebrendirani u Konzum, nakon što je Agrokor preuzeo ovaj slovenski trgovački lanac. To je dovelo do značajnog pada prihoda. Agrokor će vraćanjem Mercatora rasteretiti Konzum i njegove troškove zakupa, troškova režija i plaća radnika.

Izvanredni povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak izjavio je da neće doći do naglog otpuštanja radnika, jer nema potrebe za tim.

"Mi imamo u nekim dućanima i manjak ljudi, tako da ćemo preslagivanjem doći do optimalne brojke", rekao je Ante Ramljak.

Gubitak Mercatora lani je bio oko 70 miliona eura, dok je gubitak Konzuma u BiH iznosio oko 40 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije