Mediji: KKR fond, vlasnik Telemacha, kupuje Telenor i ulazi u mobilnu telefoniju

Radiosarajevo.ba
Mediji: KKR fond, vlasnik Telemacha, kupuje Telenor i ulazi u mobilnu telefoniju
Prije 12 godina srbijanski državni vrh ponosno je predstavio prodaju Mobtela, operatera mobilne telefonije, norveškom Telenoru za 1,5 milijardi eura.

Norveška kompanije je potom godinama širila poslovanje, otvorila čak i Telenor banku, no sada najavljuje odlazak iz Srbije ali i okolnih zemalja. Potvrdili su da postoji interes za preuzimanje poslovanja u Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj.

Ekonomisti podsjećaju da je nedavno oglašena prodaja Telenor banke za svega jedan euro što se može tumačiti i kao uvod u prodaju cijelog biznisa na Balkanu. Portali pišu da bi akvizicija mogla iznositi oko dvije milijarde eura. 

"Telenor je istakao cijenu onoga što je platio i koliko su uložili. Nece ići ispod toga. A u međuvremenu su ostvarivali profit koji uopće nije mali", izjavio je za B92 Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. 

Dok se to ne dogodi postavlja se pitanje kome ce otići Telenor. Mediji već špekuliraju da bi to mogao biti američki fond KKR koji je prisutan u regionu kao vlasnik SBB-a (Srbija) i Telemacha u BiH i Sloveniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije