Made in Bosnia: Odijela za Emporio Armani proizvode se u Doboju

Radiosarajevo.ba
Made in Bosnia: Odijela za Emporio Armani proizvode se u Doboju
Foto: Nezavisne novine / Fabrika Kismet iz Doboj Istoka
Odijela talijanskog brenda "Emporio Armani" s tiketom "Made in Bosnia" odnedavno su se našla na evropskom tržištu, a sve zahvaljujući firmi "Kismet" iz Doboj Istoka.

Ova firma počela je s radom prije dvije decenije kao porodični obrt. S godinama je rasla, širila kapacitete i zapošljavala sve više ljudi.

"Sve vrijeme smo vjerovali da možemo nešto napraviti u mjestu gdje živimo, u Maloj Brijesnici u Doboj Istoku. Suludo je da se odlučite da radite najzahtjevnije proizvode za svjetsko tržište, ali, evo, sve je moguće", kazao je Alen Karić, vlasnik firme "Kismet", koju je izgradio sa svojim roditeljima, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Firma danas upošljava više od 300 radnika, koji šiju obična odijela, skijaška odijela, bavarsku narodnu nošnju, a sve za tržište Austrije i Njemačke.

Zadnje dvije godine saradnja se proširila i na Italiju, a posebno je značajan rad za eminentni modni brend "Emporio Armani".

"Na to smo veoma ponosni. Razvili smo proizvodnju talijanskih muških odijela za 'Armani'. Iza nas su dvije godine velikog odricanja na tom programu. Fabrika odijela se ne pravi svugdje. Pogotovo ne za zahtjevno talijansko odijelo koje niko ne radi u BiH", dodao je Karić.

A da jedno odijelo za talijansku modnu kuću nije lako sašiti, govori činjenica da ono zahtijeva 350 operacija i 35 vrsta peglanja. Sve to uz tehnološki najsavremenije mašine.

"Radim na šivanju kragne. Zahtjevno je i teško, ali mi uspijevamo u tome", rekla je Edita Hodžić, krojačica koja u firmi radi oko četiri godine.

Materijali za "Armanijeva" odijela dolaze od ove modne kuće, a sve mora biti savršeno i precizno skrojeno da bi, nakon obavljene kontrole, išlo na tržište.

"Potrebno je da se uradi dobra priprema, a slijede krojenje, proizvodnja i peglanje. Svi segmenti su veoma bitni. Neophodni su, prije svega, dobri materijali, svi segmenti koji se ugrađuju u odijelo, ono što kupac ne vidi, a što se nalazi ispod postave", pojasnio je Dino Mrkanović, koji radi pripreme.

Zasad se kroji 150 odijela s oznakom ove modne marke, a osim toga, firma ima i vlastitu marku odijela kismet, koja se trenutno prodaje samo u butiku u sklopu firme, ali planovi su da se narednih godina širi na domaće tržište.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije