Lova do krova: Nevjerovatna godišnja zarada kompanije šokirala svijet

Radiosarajevo.ba
Lova do krova: Nevjerovatna godišnja zarada kompanije šokirala svijet
Foto: arabianbusiness.com / Saudi Aramco

Neto dobit kompanije Saudi Aramco u prošlog godini dostigla je 111 milijardi dolara, prema procjeni agencije Mudis Investors objavljenoj danas.

To je bila jedinstvena prilika da svijet ima uvid u finansije arapske državne naftne kompanije uoči njene prve emisije obveznica na međunarodnom tržištu.

Ovaj podatak pozicionira Aramco ispred nekih od najprofitabilnijih firmi na svijetu, navodi agencija AP i dodaje da je, na primjer, Apple prošle godine uknjižio neto profit od oko 60 milijardi dolara.

Moodys je saopćio da je prihod saudijskog naftnog giganta dostigao 355,9 milijardi dolara lani, i da je proizvodnja iznosila 10,3 miliona barela sirove nafte na dan. U saopćenju je navedeno da je Aramco isplatio 58,2 milijarde dolara na ime dividendi u 2018. godini naspram 50,4 milijarde dolara godinu ranije. Nije precizirano tačno kako su dividende podjeljene unutar saudijske monarhije i vladajuće porodice.

U okviru predviđenog djelimičnog listiranja Aramca na nekoj svjetskoj berzi, saudijska vlada je 2017. smanjila poresku stopu za tu kompaniju sa 85 na 50 posto. Taj potez je dio napora Saudijske Arabije da razvije nove izvore državnih prihoda i smanji zavisnost od naftnih prihoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije