Lejla Sendo, zaposlenica dm-a: Prihvatanjem promjena stvorile su mi nove prilike

Promotivni tekst
Lejla Sendo, zaposlenica dm-a: Prihvatanjem promjena stvorile su mi nove prilike
Foto: dm / Lejla Sendo, zaposlenica dm-a
Lejla Sendo je jedna od 545 zaposlenica dm-a. Ovo je njena priča o iskustvu rada u ovoj kompaniji.

Priče o Danu žena, koji je prvi put obilježen u New Yorku daleke 1857. godine, a kao Međunarodni dan žena širom svijeta se obilježava od 1921. godine, najčešće donose hronologiju dešavanja kojima je ovaj praznik postao simbolom borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena. Uvidom u stanje današnjice prezentuju aktuelan položaj i
prava žena.

No, našom pričom danas želimo podsjetiti na značaj ličnih promjena i razvoja, odvažnosti i hrabrosti, kojima žene kreiraju bolju sadašnjost i perspektivniju budućnost. „Ne bojim se promjena jer sam žena“, krilatica je kojom dame mogu sebe ohrabriti da budu pokretači sopstvenih, pozitivnih promjena, kako u privatnom tako i u poslovnom životu.

Upravo takvo iskustvo, o ličnom i profesionalnom uspjehu i razvoju, donosimo u nastavku, u razgovoru sa Lejlom Sendo, zaposlenicom kompanije dm. Jedna od 680 zaposlenika, odnosno 545 zaposlenica, Lejla je karijeru u dm-u započela 2013. godine kao prodavačica. Uvijek nasmijana, ljubazna i spremna pomoći, bili su komentari kupaca Lejlinog prvog poslovnog angažmana u dm-u, koji joj je, kako kaže, bio veliki  preokret u životu.

„Prvi put sam dobila priliku da stičem radno iskustvo u kompaniji koja je dio velikog koncerna osnovanog u Njemačkoj, ima lidersku poziciju na drogerijskom tržištu, kontinuiran rast na bh. tržištu te koja je ujedno i vrlo društveno odgovorna. Osjećala sam se sretnom zbog svega toga, prijala mi je i svakodnevna interakcija sa ljudima, a vrlo brzo sam shvatila da u dm-u mogu mnogo toga naučiti“, kaže Lejla.

Lejla Sendo, zaposlenica dm-a - undefined

Foto: dm: Lejla Sendo, zaposlenica dm-a

 

Upravo tako počinje njen poslovni razvoj. Konstantnim učenjem i usvajanjem novih znanja, posvećenim i odgovornim radom, Lejla je napredovala na poziciju zamjenice poslovotkinje u dm prodavnici nakon čega joj je pružena prilika i za stručno usavršavanje, odnosno sticanje
zvanja drogerist.

„Na Akademiji sam imala priliku steći specijalizirana znanja o farmakologiji, botanici, hemiji, marketingu, ekonomiji, zdravlju i prehrani. Bila je to sjajna prilika i za razmjenu iskustava sa kolegama iz drugih zemalja“, kaže Lejla, koja je zahvaljujući ovom znanju kupcima mogla pružiti stručno savjetovanje i pomoć.

Osim školovanja za drogeristu, Lejla je u protekloj godini aktivno sudjelovala u izradi stručnih materijala koji će osigurati da dm zaposlenici ponude još bolju uslugu kupcima. Također, svoje stečeno znanje Lejla je prenijela na kolegice i kolege putem aktivnog učešća u timu koji
se bavi razvojem ljudskih resursa i edukacijama.

Lejla Sendo, zaposlenica dm-a - undefined

Foto: dm: Lejla Sendo, zaposlenica dm-a

 

„Tim koji se bavi razvojem stručnih i osobnih kompetencija ljudskih resursa kroz edukacije, zapravo je skupina dm zaposlenika koji svoje znanje, zajedno s kolegama iz odjela Razvoj ljudski resursi, prenose na ostale kolegice i kolege", pojašnjava Lejla i dodaje:

„Učešće u ovom timu je predstavljalo zadovoljstvo, a meni je donijelo nova, pozitivna iskustva i prilike. Sudjelovanje na edukaciji „Osviještena ishrana“ otvorilo mi je novu mogućnost za profesionalni razvoj“.

Naime, uskoro će Lejla svojim znanjem i vještinama upotpuniti odjel Razvoja ljudskih resursa u dm-u. Njeno iskustvo iz prodaje te stečeno zvanje drogiste primijenit će u kreiranju programa edukacija i razvoja za zaposlenike iz dm prodavnica.

Lejla Sendo, zaposlenica dm-a - undefined

Foto: dm: Lejla Sendo, zaposlenica dm-a

 

„Cilj školovanja za drogiste nije bio samo steći znanje za sebe nego i podijeliti ga s drugim kolegicama i kolegama. Takav princip vraća nam se uspješnim rezultatom poslovanja. Smatram dasu ljudski resursi vrlo bitan segment organizacije kompanije, u kojem zaposlenici svojim znanjem, sposobnostima i kreativnošću doprinose konkurentnosti i zadanim ciljevima kompanije u cjelini. Vjerujem kako svojim vještinama mogu dati doprinos i također profesionalno se nadograditi”.

Vrlo aktivna i dinamična Lejla je i u privatnom životu. U slobodno vrijeme bavi se planinarenjem i sportskim penjanjem. Svaki novi osvojeni vrh u Lejli izaziva osjećaj sreće i zadovoljstva zbog još jednog uspjeha:

„Osjećaji koje doživim u prirodi i prilikom aktivnog odmora su moj life balance. Priroda okrepljuje moje tijelo i duh. Planinarenje je uzbudljiv način istraživanja, a meni je neizbježno donijelo ljubav i poštovanje prema biljnom svijetu“.

Lejla Sendo, zaposlenica dm-a - undefined

Foto: dm: Lejla Sendo, zaposlenica dm-a

 

Lejlina priča, danas će, vjerujemo inspirisati i motivisati mnoge žene da se ne boje promjena. Promjena koje dovode do novih prilika, mogućnosti i iskustava koji doprinose ličnom i profesionalnom razvoju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije